AMERIKA POBESNELA: Neće biti samo novčano, ovo je niz mera kojima ćemo kazniti Srbiju!

Vašington bi mogao da spremi čitav niz kontramera prema Srbiji jer je u četvrtak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala za rezoluciju kojom se od Amerike traži da povuče odluku o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela.

U tom „kaznenom paketu“ moglo bi da se nađe agresivnije guranje Prištine u međunarodne organizacije, uključujući UN, dodatna pomoć za formiranje „vojske Kosova“, ali i ukskraćivanje finansijske pomoći Beogradu koja je od 2001. iznosila u proseku 60 miliona dolara godišnje.

Naši diplomatski izvori tvrde da nije isključeno ni da Bela kuća kontakte srpskih i američkih zvaničnika spusti na niži nivo.

Srbija je, naime, u samo nekoliko dana dva puta na Ist Riveru glasala protiv američkih interesa, a štiteći svoje – najpre odbijajući da podrži rezoluciju o Krimu, a zatim i dižući ruku za dokument koji je direktan šamar američkoj spoljnoj politici i do sada najveći Trampov debakl.

Međutim, pri ovom drugom izjašnjavanju nije bila u manjini, naprotiv, našla se među čak 128 država koje su takođe podržale rezoluciju.

S obzirom na to da su u tom društvu i najveće svetske sile, pa čak i one koje su do sada bile dokazani američki saveznici, to bi mogla da bude olakšavajuća okolnost za našu zemlju.

Za stavljanje Trampove odluke van snage bile su preostale četiri stalne članice Saveta bezbednosti UN – Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska, ali i skoro sve najveće svetske države, Japan, Brazil, Indija, Nemačka, Turska… Zemlje iz našeg regiona glasale su ili protiv SAD, ili su bile uzdržane, poput BiH, Hrvatske i Mađarske. Među uzdržanima su bile i Australija i Kanada.

Uz Ameriku je stalo samo osam država. Pored Izraela, to su uglavnom male i nerazvijene zemlje ili slabo naseljena ostrva na Pacifiku – Gvatemala, Honduras, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo.

Portparol Stejt departmenta Heder Nevert poručila je da će SAD, posle glasanja u GS UN, ispitati različite opcije, kao i da je Trampov tim za spoljnu politiku već dobio zaduženja za taj posao.

Nije pominjala detalje, ali je dodala da glasanje u UN neće biti jedini faktor koji će razmatrati američka administracija u vezi sa definisanjem svoje spoljne politike.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli praktično je već uoči izjašnjavanja najavila „odmazdu“ za one zemlje koje nisu stale uz Vašington, poručujući da će zapisati sva njihova imena i da će SAD zapamtiti dan kada su napadnute u UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje.

Prema mišljenju Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije i ambasadora pri UN, oštrica američke ljutnje biće okrenuta ka njihovim najbližim saveznicima koji su im ovoga puta okrenuli leđa, velikim silama unutar EU i NATO i Japanu.

– Sa njima se neće kidati veze, ali će se držati taktička distanca i uskratiće se finansijska pomoć onima koji za tim imaju potrebu.

Što se tiče nas, očekujem da pokažu hladnoću prema želji da dođe do bilateralnog sastanka na samom vrhu, a s obzirom na to da imaju uticaj na Svetsku banku, i tu mogu da nas snađu natezanja oko novčane pomoći i zajmova.

Jovanović smatra da je Srbija zemlja koju SAD žele da privuku u NATO i odbiju od Rusije, zbog čega neće biti „odmazde“, pa bi naša zemlja u tom slučaju mogla da se tretira „nežnije“.

Što se tiče Kosova, kako kaže, Amerika je već uradila sve što je mogla protivno našim interesima, a i bez tog glasanja na Ist Riveru je nameravala da Kosovo ugura u UN u skoroj budućnosti.

I naš nekadašnji ambasador u UN Pavle Jevremović smatra da će najveća odmazda SAD biti prema zemljama kojima daju najveću pomoć, poput Etiopije i Nigerije, a koje su u GŠ UN glasale za rezoluciju:

– Sigurno će biti nekog zahlađenja odnosa i prema Srbiji, jer je Tramp stavio svoj autoritet iza odluke o priznavanju Jerusalima, a poražen je u UN.

Ipak, ne očekujem veće posledice po odnose Srbije i SAD.

PUTIN I ERDOGAN ZA NEZAVISNU PALESTINU

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, ponovili su juče, nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN, da će raditi na stvaranju države Palestine.

Kako je saopštio Kremlj, njih dvojica su u telefonskom razgovoru potvrdila zajedničku želju da nastave svoje napore na rešenju palestinsko-izraelskog sukoba na osnovi međunarodnog prava i ostvarenja prava palestinskog naroda na stvaranje nezavisne države.

I francuski predsednik Emanuel Makron poručio je juče da je američka greška što želi da jednostrano upravlja izdaleka situacijom čije je rešenje u rukama Izraelaca i Palestinaca.

DODIK: TRAŽIO SAM DA NE BUDEMO U SALI

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže, za „Novosti“, da nije tačno da je od srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića zatražio da BiH podrži Izrael i predsednika SAD Donalda Trampa:

– Tražio sam da se predstavnik BiH uzdrži od prisustva u sali tokom glasanja.

Formalno gledano, mogli smo da glasamo za tu rezoluciju ili protiv nje, ali mislim da je u ovoj situaciji uzdržanost racionalna odluka.

(Večernje novosti)

Share this post: