AMERIKA ZABRINUTA: Tači krši Rezoluciju SB UN 1244, ali i kosovski ustav!

Intervju

foto: AP/Tanjug

Američka ambasada u Prištini saopštila je da su SAD zabrinute zbog najavljene namere Kosova da promeni mandat Bezbednosnih snaga Kosova bez ustavnih izmena.

Kako se navodi, SAD podržavaju postepenu, transparentnu transformaciju BSK u „multietničku silu u skladu sa NATO standardima“.

„Transformacija bi morala da bude izvedena u skladu sa kosovskim ustavom i kroz inkluzivan i predstavnički politički proces koji bi odrazio multietnički demokratiju na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Američka ambasada dodaje da je spremna da se upusti u konsultativni proces sa svim zainteresovanim snagama kako bi se stiglo do „zajedničkog cilja“ – transformcije BSK na način koji poboljšava sigurnost na Kosovu, doprinosi regionalnoj stabilnosti i podržava Kosovo na putu evroatlantskih integracija.

„Usvajanje predloženog zakona bi nas nateralo da ponovo razmotrimo našu bilateralnu saradnju i dugotrajnu pomoć koju pružamo bezbednosnim snagama na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Srbjie Aleksandar Vučić razgovarali su o kosovskoj vojsci telefonom u utorak, a kako je saopšteno razgovor je završen bez saglasnosti.

Vučić je rekao da je najvažnije sačuvati mir, kao i da će u rešavanju ovog pitanja zatražiti pomoć SAD, EU i Rusije.

On je ocenio da se osnivanjem vojske Kosova koje predlaže Tači krši Rezoluciju SB UN 1244, ali i kosovski ustav, „iako to Srbiju ne zanima“.

Ranije, list „Koha ditore“ je objavio da transformacija BSK i inicijativa Hašima Tačija „nemaju međunarodnu podršku“.

Predsedništvo Skupštine Kosova jednoglasno je odlučilo da predlog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) dostavi na dalju proceduru vladi.

(B92)

Share this post: