Amerikanci traže da im Kina vrati dron koji je snimao i „brzinu zvuka pod vodom“, Kinezi: „Vratićemo vam, samo malo sačekajte…“

dron-more

KINEZI ĆE IM GA VRATITI TEK KAD GA DOBRO SNIME I SVE „NAUČNE PODATKE“ – PRESNIME

PENTAGON je potvrdio da je kineska ratna mornarica „uhapsila“ njegov podvodni dron u Južnom Kineskom moru.

Zvanični predstavnik vojnog vrha SAD, Džef Dejvis, izjavio je da se „incident“ dogodio u međunarodnim vodama i da SAD traže od Pekinga da im taj aparat vrati:

„Kineski ratni brod je prisvojio naš bespilotni podvodni aparat u trenucima kada je okeanografski brod Ratne mornarice SAD USNS Bowditch pokušavao da ga vrati. Brod kineske mornarice ASR-510 približio se Bowditch na rastojanje od 500 jardi (457,2m), spustio na vodu manji čamac i prisvojio dron.

Incident se dogodio u međunarodnim vodama približno 50 morskih milјa (92,6km) severozapadno od filipinske baze (koristi je američka mornarica) Subik-bej“.

Dejvis tvrdi da je Bowditch uspostavio kontakt sa kineskim brodom i da je zatražio da mu podvodni dron bude vraćen.

„Ti zahtevi su bili ignorisani. Otad na vraćanju drona radimo preko diplomatskih kanala. Nismo očekivali takvo držanje od profesionalnih vojnika kineske ratne mornarice“, priznao je Dejvis.

Nešto kasnije je glavni portparol Pentagona Piter Kuk izjavio da se Vašington obratio Pekingu sa zahtevom da dron „odmah vrati“. I da „poštuje obaveze koje ima po međunarodnom pravu“.

Kuk je naglasio da se taj aparat koristi za proveru saliniteta i temperature okeanskih voda i provere brzine kretanja zvuka kroz vodu.

Verovatno zato što je ovo sa „brzinom zvuka“ glavno i problematično, Kuk je odmah dodao:

„Ti okeanografski podaci su našoj ratnoj mornarici potrebni za svakodnevne operacije koje se izvode u skladu sa međunarodnim pravom“.

Zapadni mediji objavlјuju da se radilo o dva podvodna drona, ali da se Kinezi drugog nisu domogli.

Peking je zvanično saopštio da „incident“ rešava sa Amerikancima koristeći „vojne kanale“.

Na sve ovo je – kako se i moglo očekivati – odreagovao Donald Tramp:

„Kina krade bespilotni podvodni aparat Ratne mornarice SAD u međunarodnim vodama i odvozi ga u Kinu.

To je akt bez presedana“.

(Agencije)

Share this post: