AMRIKANCI GRME – SRBIJA NAM KLIZI IZ RUKU: Besni zbog naoružavanja – SRBI DA NEĆETE PROTIV NATO-a?

Ilustracija

Agencija Asošijejted pres prenosi da će Rusija snabdeti Srbiju lovačkim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, uz napomenu da je većina suseda Srbije u članstvu NATO-a. AP, kao i Rojters, ističe da je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da će Srbija ostati vojno neutralna uprkos novom oružju iz Rusije.

Američka agencija, međutim, ocenjuje da taj potez potencijalno jača uticaj Moskve na Balkanu.

AP precizira da šest lovaca „mig 29“, 30 tenkova T-72 i 30 borbenih vozila dolaze Srbiji iz ruskih oružanih rezervi i napominje da će avioni morati da se remontuju nakon isporuke u martu, što će koštati između 180 i 230 miliona evra.

Američka agencija u tekstu navodi i da je Vučić, koji je u sredu obezbedio sporazum o oružju tokom posete Rusiji, rekao da će ruska donacija drastično ojačati odbrambene sposobnosti njegove zemlje.

Zašto Srbija ovo radi? Razlog je jasan! Naoružava se jer su oko nje članice NATO-a, a to znači da će u slučaju rata ona biti protiv njih što je za Ameriku nedopustivo!

AP, takođe, tvrdi da Srbija, iako formalno stremi ka članstvu u EU, „klizi“ ka tradicionalnom savezniku, Rusiji.

Istovremeno, Rojters danas prenosi kako je Vučić tokom posete Moskvi poručio da Srbija želi bližu vojnu saradnju s Rusijom i da je naglasio da je Beograd neutralan, „u pokušaju da izbalansira te istorijske odnose sa težnjama ka pridruživanju EU“.

Britanska agencija tvrdi da se srpske oružane snage gotovo 80 odsto oslanjaju na sovjetsku tehnologiju, što je, kako ocenjuje, zaostavština Jugoslovenske narodne armije.

„Srbija planira da kupi opremu i od Rusije, i od EU, kako bi ojačala svoje vazduhoplovne snage, iscrpljene balkanskim ratovima iz 1990-ih“, zakljućuje Rojters.

Uz to, britanska agencija prenosi, pozivajući se na saopštenje srpske vlade, da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tokom sastanka s Vučićem, predložio trilateralne taktičke vežbe sa Belorusijom, kao i da je Rusija spremna da intenzivira saradnju sa Srbijom u vojnoj obuci.

(Tanjug, Oslobođenje)

Share this post: