ASANŽ SE OBRAĆA SVETU“: Do 8. novembra objavićemo sve o američkim izborima, ratu, Guglu….(VIDEO)

Špijunaža

Osnivač „Vikiliksa“ DŽulijan Asanž najavio je danas tokom obraćanja javnosti u globalnom onlajn video-prenosu povodom 10. rođendana sajta da će objaviti dokumente o američkim izborima.

„Vikiliks je objavio deset miliona dokumenata u proteklih deset godina. To je deset milijardi reči, u proseku oko tri hiljade dokumenata dnevno“, rekao je Asanž.

„Sami dokumenti otkrivaju, ali reakcije vlade i država na ova otkrivanja takođe otkrivaju“, dodao je on. On je dodao da se „Vikiliks“ nada da će objaviti dokumenta svake godine u narednih deset nedelja.

Asanž je obećao da će se objavljivanja nastaviti, čak i ako on bude morao da podnese ostavku. „Vikiliks“ će objaviti dokumente o američkim izborima pre 8. novembra.

Neke od objava će se ticati vlada tri države, istakao je Asanž.

„Dokumenti koje ćemo objaviti uključuju i značajan materijal o ratu, oružju, nafti, „Guglu“ i američkim izborima, rekao je Asanž govoreći preko video-linka iz ekvadorske ambasade.

On je naveo da je bilo mnogo pogrešnih citiranja koji sugerišu da će „Vikiliks“ nauditi predsedničkim izborima u SAD.

Ovaj uzbunjivač je rekao da će pokrenuti specijalnu strukturu članstva da bi „Vikiliks“ ostao nezavisan.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012, zbog straha da bi mogao da bude isporučen u Švedsku, gde je optužen za seksualno zlostavljanje, a odatle u Sjedinjene Države, gde bi mogao da se suoči sa optužbom za špijunažu zbog objavljivanja tajnih dokumenata preko njegovog veb-sajta.

(Tanjug)

Share this post: