Azra Bašić osuđena na 14 godina zbog zločina nad Srbima!

Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu Azri Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine i osudio je je na 14 godina zatvora.

RTRS prenosi da je Bašićeva osuđena da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Navodi se da je prilikom iznošenja završnih reči, tužilac od Suda BiH zatražio da Bašićevoj izrekne zatvorsku kaznu od 15 godina, jer je tokom sudskog postupka dokazao da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tužilac je zatražio od Suda BiH da prilikom određivanja kazne uzme u obzir činjenicu da je Bašićeva pokazala naročitu okrutnost i upornost prilikom činjenja krivičnog dela, posebno tokom ubistva Blagoja Đuraša, kao i potpuno odsustvo kajanja i izbegavanje ekstradicije iz SAD.

Kao otežavajuću okolnost tužilaštvo navodi i držanje Bašićeve, koja se hvalila kako je ubila Đuraša.

KOJIĆ: ADEKVATNA PRESUDA AZRI BAŠIĆ

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocenio je danas da je presuda Suda BiH, kojom je Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Derventi, „zaslužena i adekvatna i u skladu sa kvalifikacijom krivičnog dela“.

On je rekao da je takvom kaznom pravda zadovoljena jer su žrtve dobile barem tu satisfakciuju, kao i da je postupajući tužilac „dobro obavio“ posao u ovom predmetu, prenose Nezavisne.com.

„Može se očekivati da drugostepeni sud potvrdi ovu kaznu. Međutim, ne bi bila novost da joj kazna bude skraćena, s obzirom na to da su sudije Apelacionog veća tokom rata bile bile sudije vojnih sudova takozvane Armije BiH“, rekao je Kojić.

Prvostepenom presudom suda BiH Azra Bašić je osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine.

(Mediji)

Share this post: