BIVŠI GLAVNI UREDNIK NEMAČKOG MAGAZINA FOKUS PUTINU: „Zapad je onemoćao i izduvao se“

putin-obama

Bivši glavni urednik poznatog nemačkog magazina Fokus – Ulrih Rajc – uputio je ruskom lideru Vladimiru Putinu otvoreno pismo koje dosta toga govori o stanju duhova u njegovoj zemlji.

Mnogopoštovani Vladimire Putine!

Vi ste već blizu cilja kada je u pitanju ostvarenje vaših snova, a Zapad je onemoćao i izduvao se. I niko ne može da kaže da ste vi za to krivi. Donald Tramp je svojom pobedom na izborima ceo svet doveo u stanje haosa, i ako se zapitamo ko se usled proteklih događaja može smatrati pobednikom, vaše ime je nezaobilazno.

Predsednik Sjedinjenih Država kao ljubimac neo-imperatora – da li je ikada bilo nešto slično?

„Taj Donald“ još nije stupio na dužnost, pa je nezahvalno prognozirati, međutim, nešto se već može konstatovati: odlazeći predsednik Barak Obama je tokom svoje oproštajne posete uveravao Evropu koja ga je oplakivala da se – što se tiče zaštite od strane NATO-a – ništa neće promeniti sa Trampovim dolaskom.

Ne bi bilo potrebe da se to izgovara, kada bi se samo po sebi podrazumevalo.

Evropljani su u Obaminom prisustvu jednoglasno potvrdili sankcije protiv Rusije; to ima smisla samo ukoliko su zabrinuti da bi Tramp mogao da se odrekne tih sankcija. A ta zabrinutost nije bez osnova.

Predsednica Estonije Kersti Kaljulaid je tokom posete Nemačkoj, koja je održana neposredno posle Trampove pobede, izjavila je da Nemačka treba da definiše svoju ulogu „kao svetska sila“.

A to znači sledeće: Estonija smatra mogućim da je Amerika Trampa više neće štititi od vaše Rusije, već će to činiti Merkelova i Evropljani pomoću užeta za vučenje.

Poljska vlada pita: a da li još uvek važi dogovor s Obamom o izgradnji raketne baze u okolini pomorskog grada Slupska, tj. svojevrsnog zaštitnog antiruskog utvrđenja?

Predsednik Francuske Fransoa Oland govori da će Evropa nadalje biti primorana da se sama stara o sopstvenoj odbrani i da to ukazuje da Trampova Amerika, možda, više neće smatrati zaštitu Evrope svojim prioritetnim zadatkom.

Po rečima ministarke odbrane Nemačke, Ursule fon der Lajen, očigledno je „da Sjedinjene Države više neće automatski kompenzovati evropsku pasivnost“.

Nemačka pasivnost znači sledeće: preuzeti na sebe obavezu da se na odbranu potroši dva odsto BDP, a zatim ostaviti za su stavku 1,19 odsto. Evropska pasivnost znači i ovo: 28 država dozvoljavaju sebi da imaju, na primer, 19 različitih~~poss lovaca~~HEAD=poss i 12 različitih aviona za dopunu goriva.

Tramp sumnja da vaša sajber-armija stoji iza hakerskih napada na predstavnike Demokratske stranke. Trampa ne zanimaju vaši mogući razni zločini u Siriji. Tramp ne želi vraćanje Krima.

Tramp je spreman da se pomiri sa vašom agresijom u istočnoj Ukrajini. Nakon toga je bivši direktor CIA-e Majkl Hejden nazvao~~V Trampa vašim „korisnim idiotom“.

Tramp će, kao stručnjak za sklapanje poslova, s vama pregovarati o trgovini – neće biti nikakve konfrontacije u Siriji, već će umesto toga biti isključivo zajednička borba protiv Islamske države.

Dželat i ubica Bašar Al Asad, vaš saveznik, Trampa ne zanima. U zemlji sklapanja poslova sada će biti važni neposredni američki interesi, a rad na osnaživanju ljudskih prava u celom svetu (protiv vaše Rusije) više u to ne spada.

„Izdaja!“ – Viču dobri stari ratoborni republikanci. Za njih je Rusija i dalje imperija zla, kao u vreme Regana. A za Trampa postoji samo vaša Rusija.

Zaključak: uvek ste želeli da dobijete podeljenu Evropu, i, evo, sada ste dobili Evropu podeljenu između Istoka i Zapada.

Zapadne vrednosti kao što je miroljubivost smatrali ste pokazivanjem slabosti. Sada pacifički postherojizam Nemačke, kao i njen dobro utrenirani antiamerikanizam, postaju njena slabost i slabost Evrope.

O razjedinjenim Sjedinjenim Državama niste nikada ni maštali. A sada su se čak i republikanci podelili na stare jastrebove i nove stručnjake za poslove.
Iznenada je Zapad postao vaš vrli novi svet.

Evo o kakvom scenariju se priča po~~V NATO: nakon Što vi i Tramp postignete Sporazum o Siriji, predstavnici značajne ruske manjine u Litvaniji će vas zamoliti za pomoć, pošto se osećaju ugnjetavano. Vi ćete tamo poslati vojne odrede.

A Tramp će se za to vreme sporiti sa Evropljanima oko novca.

Drugim rečima: šta će u toj situaciji činiti predsednik Sjedinjenih Država – da li će pomoći Litvancima, koji su uvek bili u zoni vašeg uticaja? Da li će zbog toga dovesti u pitanje grandiozni dil o Siriji? I da li će se odlučiti za ustupke večito nezadovoljnim Evropljanima, koji su se decenijama za male pare nalazili pod zaštitom Amerikanaca i zbog toga sa zadovoljstvom kritikovali prijatelje-Amerikance?

Evropa zamišlja svet kao zoološki vrt u kojem životinje mogu da se maze. Za Trampa i vas svet je divlja prašuma. On je orao. Vi ste medved. U lovu na plen.

Dosvidanja,  Ulrih Rajc

(Fakti)

Share this post: