„CRNA SMRT“: Ovi ruski specijalci postoje više od trista godina i nepobedivi su! (VIDEO)

Ove nedelje u Rusiji je obeležen Dan morske pešadije. Taj rod vojske je u ovoj zemlji stvoren pre više od 300 godina, za vreme Petra Prvog.

Ruski marinci su tokom cele svoje istorije važili za neustrašive borce, zbog čega su ih prozvali — „crna smrt“.

Pripadnici tih jedinica nastavljaju slavnu tradiciju svojih prethodnika.

Dan morske pešadije je zvanično utvrđen 1995. godine u znak sećanja na ukaz Petra Prvog o formiranju prvog u Rusiji morskog puka, izdatog 27. novembra 1705.

Praznik je obeležen u Tihookeanskoj, Severnoj, Baltičkoj, Crnomorskoj i Kaspijskoj floti, kao i u antiterorističkim jedinicama na brodovima.

Komandant Vojno-pomorske flote, admiral Vladimir Koroljov, uveren je da će morska pešadija, i posle više od tri veka od svog osnivanja, nastaviti da jača profesionalizam, potvrđujući svoj status elitnih jedinica u Oružanim snagama Ruske Federacije, i da će i ubuduće biti u stanju da obavlja i najsloženije zadatke.

On je rekao da se „morska pešadija nalazi u fazi aktivne modernizacije“, što je čini savremenom i efikasnom, a opremljenost arktičkih jedinica omogućava „efikasno ispunjavanje zadataka na visokim geografskim širinama, u uslovima niskih temperatura“.

„Istorija ruske morske pešadije traje već 312 godina. To je slavna pobednička istorija, koja inspiriše marince da obavljaju svoje zadatke u ime domovine i svete andrejevske zastave“, naveo je Koroljov.

Morska pešadija se s pravom smatra delom elite Oružanih snaga Rusije, zajedno sa desantnim jedinicama i jedinicama za specijalne operacije.

Tokom svoje duge istorije ruski marinci su učestvovali u stotinama odlučujućih bitaka i ostali su upamćeni po junačkim podvizima.

Između ostalog, zaslužni su za pobede protiv švedske vojske kod Ganguta i turske vojske kod Češmi, opsadu Ismaila i Krfa, odbranu Port Artura i Sevastopolja.

Pokazali su ogromno junaštvo tokom dva svetska rata i oružanih sukoba poslednjih decenija.

Nadimak „crna smrt“ nisu slučajno dobili. Tako su ih, tokom Drugog svetskog rata, prozvali nemački okupatori, koji su bili prestravljeni načinom na koji ruski marinci ratuju, a taj naziv su im nadenuli zbog crnog kaputa i neverovatne hrabrosti.

Čak i kada su čitavu Crvenu armiju preobukli, morska pešadija je zadržala svoje prugaste potkošulje, tzv. „teljnjaške“, i mornarske kape. U borbu su išli razdrljenih grudi, držeći u zubima crne trake svojih kapa.

Savremena morska pešadija ruskih Oružanih snaga je visoko mobilna, opremljena je savremenom tehnikom i naoružanjem, obučena je za razne desantne operacije na moru i kopnu, a njihov glavni zadatak je odbrana nacionalnih interesa Rusije u svim morskim pravcima.

„Crne beretke“ su redovni učesnici svih velikih vojnih vežbi i manevara u Rusiji. Oni rešavaju zadatke u mnogim regionima zemlje, od Arktika do Dalekog istoka. Njihov slogan je: „Tamo gde smo — tamo je pobeda!“.

(Sputnik)

Share this post: