DA LI JE GILEN NAREDIO UBISTVO RUSKOG AMBASADORA?

ubistvo-ambasador-ruski

Još je bolјe pitanje ‘kakve to sad veze ima?’ Pa, ima veze u smislu da je važno ko izriče takve optužbe i, zašto, a ne koliko su dokazive ili ne, na kraju.

Za sada, dva pojedinca, iz sâmog vrha turske države ukazuju da sa ubistvom ruskog ambasadora u Turskoj, nešto ima Fetulah Gilen, žitelј Sjedinjenih država, osumnjičeni za propali puč, sponzor terorista.

Predsednik Turske Erdogan je izjavio sledeće: Taj čovek (Mevlut Mert Altintaš) je bio član organizacije FETO i nema potrebe da se ta činjenica skriva. Mesto gde je on odrastao i njegovo ponašanje u poslednje vreme na to ukazuju. Potrebno je otvoreno reći da se članovi ove ogavne organizacije i dalјe mogu naći u jedinicama naše policije i oružanih snaga.

Nјegove izjave je podržao i Ministar spolјnih poslova Čavušoglu, koji je svom američkom kolegi navodno rekao da su Ankara i Moskva „svesne da je FETO (teroristička organizacija Fetulaha Gilena) iza ovog napada.“

Važno je obratiti pažnju, ne toliko na obaveznu istinitost ovih navoda, ali je činjenica da su ih izrazili najvažniji političar u zemlјi i njen prvi diplomata.

Ovo je najbliže dokle neki svetski lider može ići u optužbama prema Sjedinjenim državama za teroristički napad, bez da se govori direktno, što se nekako i poklapa sa ruskom sumnjom sve vreme.

Treba se setiti da je predsednik Putin javno izrazio uverenje da je atentat na ambasadora trebalo da izbaci iz koloseka tripartitne razgovore koji su bili na dnevnom redu sledećeg dana u Moskvi, između Rusije, Irana i Turske, snažno upućujući na povezanost tog događaja i atentata, čiji su učesnici i organizatori želeli da vide da se ova istorijska promena u odnosima snaga propadne.

Nije za očekivati da će jasni dokazi, ako postoje i nesumnjivo pokazuju ubicine veze ili dokazuju da nije bio ‘vuk samotnjak’, ikad biti javno predstavlјeni.

Ipak, činjenicu da Erdogan i Čavušoglu insistiraju da Gilen ima nekakve veze sa ovim terorističkim napadom, ne treba odbaciti kao trik za domaću upotrebu, koji se koristi uvek kada nešto krene naopako u zemlјi i  okrivlјuje se ta mračna figura.

Iako kritičari Turske zaista veruju da je ovo samo predvidlјiva refleksna reakcija, mnogo je važnije obratiti pažnju na to kakav je ovo dramatičan i, do sada nezabeležen nastup NATO ‘saveznika’ –  Sjedinjene države se otvoreno optužuju da skrivaju međunarodnog teroristu, zvanično okrivlјenog za saučesništvo u ubistvu ruskog ambasadora u glavnom gradu NATO saveznika.

Pored toga, turska vlada je svoju zabrinutost podelila ruskim kolegama, koji su nejasno odlučili da ne komentarišu, kako bi se očuvala aura diplomatske neizvesnosti koja mogu držati Sjedinjene države u nagađanju šta stvarno misli Moskva.

Ali, i zbog koordinacije Rusije i Turske u Trojnom formatu, Vašington ima razloga da veruje da su Moskva i Ankara bliže nego ikada u svojoj istoriji, dva predsednika sada rade zajedno da otkriju ko je naredio ubistvo ambasadora – Erdogan, koji kaže da je to učinio Gilen, koji živi u Sjedinjenim državama i Putin, koji pametno odbija da se izjašnjava o ovoj teoriji, tako što odbija da je porekne.

Analizirajući ovaj događaj iz šireg ugla, slikovito je i jasno da Turska signalizira da joj je dosta Sjedinjenih država o odlučno prebacuje oslonac na Evroaziju, kako je autor predvideo  neposredno nakon propalog pro-američkog pokušaja puča prošlog leta.

Prema tome, iako argument sada može izgledati činjenično klimav, tvrdnja Turske da je Gilen naredio ubistvo ruskog ambasadora ne treba da nailazi na ismevanje, već pristalice multipolarnog sveta treba sa veselјem da prihvate, zbog prilično moćnog načina na koji Ankaa odbacuje Vašington i prigrlјuje novonastajući multipolarni svetski poredak.

(Agencije)

Share this post: