DAČIĆ: Ako hoćete rat u Bosni, dobićete ga!

Intervju

Neformalni portparol Bakira Izetbegovića Sefer Halilović zapretio da će biti „raspakovan“ Dejtonski sporazum, da će biti belaja i da će nestati Republika Srpska.

Bivši načelnik ratnog štaba armije BiH Sefer Halilović zapretio je juče novim ratnim sukobima i nestankom Republike Srpske ako 25. septembra bude sproveden referendum u RS.

Na ove ratnohuškačke izjave premijer Aleksandar Vučić najavio je mogući povratak iz Amerike, a šef diplomatije Ivica Dačić upozorio je da se muslimani u BiH spremaju za rat i uništenje RS.

Halilović je juče zapretio da će sprovođenjem referenduma u RS nastupiti „raspakivanje“ Dejtonskog mirovnog sporazuma, vraćanje Ustava Republike BiH i sukob u kojem će RS nestati.

Ratni plan za 15 dana

– Nikome ne pretimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese i deo BiH bez belaja. Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja.

A RS se u eventualnom sukobu može održati najviše od 10 do 15 dana – prognozirao je Halilović.

Upitan da li u BiH, na obe strane, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa: „Da, apsolutno“.

– I zato apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera. Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcepi – zapretio je on Halilović.

Državni vrh Srbije ozbiljno je reagovao na ove ratnohuškačke izjave, a kako je Kuriru potvrđeno u premijerovom kabinetu, Vučić je iz Amerike razgovarao sa šefom države Nikolićem i vagao da li da se zbog ozbiljnih varnica iz Njujorka vrati u Beograd.

– Vidno sam zabrinut zbog izjava i pretnji miru nekadašnjeg ratnog komandanta BiH. Moja poruka je vrlo jasna i snažna – Republika Srpska neće nestati – rekao je Vučić u Njujorku.

Predsednik Nikolić potvrdio je za Kurir da se čuo s Vučićem i ukazao da je situacija veoma ozbiljna.

– Ozbiljno smo razmotrili to što portparol Bakira Izetbegovića govori. Mislim da je situacija veoma ozbiljna. Sad se bezmalo stvara atmosfera kako će taj njihov napad sigurno biti podržan ili pohvaljen od NATO.

To ne sme da se desi! Sve to ćemo ozbiljno da razmatramo, da budemo spremni na svaku neprijatnost, ali ništa nećemo izazvati i pokušaćemo da to sprečimo diplomatskim kanalima.

Hitan sastanak

On je najavio i sastanak sa bezbednosnim strukturama.

– Tih operativnih saznanja da će se nešto desiti bilo je i pre. Kad je Aleksandar nedavno držao sastanke sa službama bezbednosti, već su postojala upozorenja od naših službi da postoji mogućnost da se neko u BiH odluči na vrlo loš i riskantan potez – otkrio je Nikolić.

Upitan da li će sada pritisnuti Dodika da odustane, kaže:

– Pa da želimo da pritiskamo i da menjamo volju građana RS, to bismo do sada uradili. Mi podržavamo RS. Zanima me šta misli zapadna alijansa – da li je za mir.

Oni ne podržavaju referendum, ali pitanje je za njih da li hoće da ga spreče silom ili da nas gurnu opet da se ovde iskoljemo, pa da oni dođu da nam uređuju države kao što su uredili BiH pre 21 godinu.

Na pitanje da li je i premijer Vučić zabrinut zbog ovih pretnji, Nikolić kaže:

– I Vučić je zabrinut.

Šef diplomatije Ivica Dačić upozorio je da su ove pretnje znak da se Izetbegović sprema za rat.

– Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da RS ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani.

Svima je jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namera da se ratom uništi RS.

Da su hteli kompromis, Ustavni sud je mogao da promeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju – rekao je Dačić i dodao:

Srbe nazvao nacistima

– Srbija nesumnjivo želi mir i učiniće sve da se sačuva stabilnost, ali sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje Republike Srpske. O tome niko ne bi trebalo čak ni da sanja.

Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS ako bude napadnuta. Očekujemo hitnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira.

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić naglasio je  da „međunarodne institucije treba mnogo više da razmišljaju o bezbednosnim aspektima u BiH nego o ovom političkom nadmudrivanju“.

Halilović je sinoć opet napadao.

– Niko razuman ne želi sukob. Ali nije moralno, čovek ne može da pusti da nacisti budu nagrađeni sa 50 odsto teritorije BiH – rekao je on za N1, koja prenosi da je izneo niz uvreda na račun Vučića i Dačića.

Veleobrt  zapaljive izjave generala nato pomirile zavađene kumove
ŠEŠELJ PODRŽAO TOMU NIKOLIĆA!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i lider SRS Vojislav Šešelj, koji su u stalnom klinču, uspeli su da stanu na istu stranu i slože se da je izjava predsedavajućeg Vojnog odbora NATO generala Petra Pavela nedopustiva.

Nikolić je prethodno za Kurir izjavio da „ne zna kome se žuri da zvecka oružjem“.- Zar da mi odmah skočimo da zbog njih prebrojavamo svoju decu koja bi išla u rat?

Kome je Srbija pretnja?

Kako NATO nije sramota! – poručio je Nikolić, a njegov kum i nekadašnji stranački prijatelj Šešelj, takođe, smatra da je NATO preterao.

– Češki general u NATO Petar Pavelić na srpski narod gleda na isti način kao njegov prethodnik Ante Pavelić.

Ustašku politiku protiv srpskog naroda u Drugom svetskom ratu podržavao je Hitler, a sad podržava NATO, a politika i ciljevi su isti.

To je razlog više zašto moramo da uđemo blagovremeno u savez sa Rusijom – rekao je Šešelj, a na pitanje koliko su opasne te pretnje, Šešelj se ne brine „dokle god su Rusi uz nas“.

Njujork  premijer na panelu o Srebrenici sa eksliderom SAD i Durakovićem
KLINTON: VUČIĆ POVUKAO VRLO HRABAR POLITIČKI I FIZIČKI POTEZ

Bivši američki predsednik Bil Klinton pohvalio je kao vrlo hrabar politički potez to što je Vučić lane išao u Srebrenicu, a onda je detaljno opisao napad na njega.

– Ako niste bili tamo, nemate pojma koliko je to bio hrabar potez, i fizički i politički – rekao je Klinton u Njujorku na panelu o Srebrenici u okviru Klintonove Globalne inicijative, na kojem su bili Aleksandar Vučić i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Vučić je rekao da je ponosan što je Srbin i srpski premijer: „ Učinićemo sve da zadržimo mir i stabilnost, a to nije lako.

Teže je nego pre 20 godina i postaje svaki dan sve teže.

Moramo da uložimo puno hrabrosti, atmosfera nije dobra, nadam se objektivnijem pristupu. Potrebni smo jedni drugima. Nema pobednika, ne sme da bude poniženih strana u budućnosti.

Moramo da živimo zajedno, inače nema dobre budućnosti za nas“.Duraković je kazao da je za Vučića bila vrlo teška politička odluka da dođe u Srebrenicu i da kaže da mu je žao, a i da za njega nije bilo baš dobro da zagrli Vučića, ali je to učinio.

Mladen Bosić
HALILOVIĆ JE NEBITAN

Ne mogu da verujem da neko ko nije nikakav funkcioner može da izazove alarmantno stanje. Halilović jeste bio komandant Armije BiH, ali to je bilo pre 25 godina. On ima stranku, ali ona je minorna, ne učestvuje u vlasti i nema nikakvog značaja – rekao je sinoć lider SDS Mladen Bosić.

Ladan kao špricer
DODIK: HALILOVIĆ PUCA U PRAZNO

Predsednik RS Milorad Dodik juče se nije potresao zbog pretnji Halilovića i za Kurir je ocenio da su one pucanj u prazno.- To je vojnik bez vojske koji preti praznom puškom, instruisan od strane drugih Bošnjaka.

On nije ni zadužen da tumači Dejtonski sporazum, niti je njegova kvalifikacija o tome važna, a ta pretnja silom pripada samo njegovim snovima – kazao je Dodik.

Na konstataciju da državni vrh Srbije ozbiljno shvata pretnje, on kaže da rata u BiH neće biti i da ovakvo ponašanje podgrevaju radikalni islamisti.Dodik je sinoć izjavio da referendum nije akcija, već reakcija i da nije reč o referendumu o secesiji.

(Kurir)

Share this post: