„Daleki Krim“: U kabini Najnovijeg Suhoja Su-35, pogled ka Japanu (VIDEO)

rusija avion su35 bombarder

Grupa najnovijih aviona Su-35 demonstrira vrhunsko letačko umeće na niskim visinama znad Kurilskih ostrva na ruskom Dalekom istoku.

Dok se njegov stariji brat Su-30SM bori iznad Sirije, Su-35 iznad Kurila izvodi manevarsku vazdušnu bitku sa potencijalnim neprijateljem. S obzirom da ruski suverenitet nad ostrvima osporava Japan, dugogodišnji saveznik SAD, lako se može pretpostaviti o kom neprijatelju se zapravo radi.

Od povratka Krima Rusiji, Japance sve više plaši slučaj „dalekog Krima“ i nadaju se da će ih odbrambeni sporazum sa SAD (potpisan još 1952.) zaštititi. Osim raspoređivanja američkih baza u Japanu, sporazum  predviđa da bi SAD odgovorile na bilo kakav napad na Japan.

Ipak situacija na Dalekom istoku još uvek nije eskalirala do te mere, ali spor i dalje traje.

Su-35 predstavlja veliku pretnju za bilo kog lovca, tvrde zapadni stručnjaci i procenjuju da konkurencija ruskom avionu može biti samo američki ekvivalent F-22.

Čak ni najnoviji američki lovac-bombarder pete generacije F-35 ne može da se poredi sa Su-35. Američki avion mogao bi da parira ruskom lovcu samo ukoliko bi posada bila u stanju da maksimalno iskorist prednosti „stelt tehnologije“ i sistem za elektronsko ratovanje.

Su-35 je višenamenski avion koji u sebi sadrži komponente 4++ i 5-te generacije aviona. Očekuje se da ruske vazduhoplovne snage dobiju još 96 aviona ovog tipa do 2020. godine.

(Srbija Danas)

Share this post: