DESETINE EVROPLJANA POVREĐENO OD UDARA GROMA: Nevreme i gromovi idu ka Srbiji, potencijalna opasnost!

grom-crkva-munja

Zbog najave pljuskova i snažnih grmljavina u Srbiji je od juče proglašen žuti meteoalarm jer vremenske nepogode mogu biti potencijalno opasne.

Zbog najave oluja sa snažnom grmljavinom i Hrvatska je pod žutom uzbunom, a zbog udara groma na desetine osoba povređeno je širom Evrope.

– Zbog stvaranja ciklona, mlazne struje koja se formira u visini, trenutno je na udaru zapadna i srednja Evropa.

Tokom današnjeg dana taj ciklon, inače retka pojava, proširiće se na naše područje.

I zato će grmljavine do srede biti ređe, ali već od četvrtka učestalije, kada se očekuje nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima – kaže Nedeljko Todorović, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, te da je zato i proglašen žuti meteoalarm jer je svaka grmljavina potencijalno opasna pojava.

Šta raditi kada zagrmi?

S obzirom na to da nas očekuje period sa učestalijom udarima groma, meteorolozi upozoravaju da treba da vodimo računa gde se nalazimo kada krene grmljavina.

I zato, ukoliko se 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno je ući u zatvoren prostor, izbegavati kontakt sa metalnim objektima i mlazovima vode iz slavine, a svi električni uređaji moraju biti isključeni.

Onima koje nevreme snađe na otvorenom prostoru, automobili i stabla drveća mogu biti dobra zaštita, ali samo ako nisu usamljeni i na čistini.

Ako do nesrećnog slučaja ipak dođe, treba znati da žrtva udara groma ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć.

– Nikako ne treba stajati ispod usamljenog drveta, na otvorenom prostoru, ravnici, jer postoji velika mogućnost da tu udari grom.

Prilikom udara groma električni tok iz oblaka se prenosi u zemlju, pa se dalje širi kroz tlo – objašnjava Todorović, kao i da je netačno da kišobran sa metalnim delovima i mobilni telefon privlače udar groma.

Podsetimo, na jugu Poljske poginuo je muškarac, a od udara groma povređene su još tri osobe. Jedanaest osoba, među kojima najmanje osmoro dece, povređeno je pre dva dana u Parizu kada je grom udario u park.

U fudbalski teren u Nemačkoj udario je grom na kraju dečje utakmice, pri čemu je povređeno 35 osoba.

(24Sata.rs)

Share this post: