DIJAMETRALNO SUPROTNI CILJEVI RUSIJE I SJEDINЈENIH DRŽAVA U SIRIJI

Analiza

U Siriji, cilј Sjedinjenih država i cilј Rusije su dijametralno suprotni.

Sjedinjene države nisu u Siriji da bi se borile protiv Daeša, jer je Daeš alat koji Obamina administacija koristi kako bi zbacila Bašar al-Asad.

Zato su Rusi alat blokirali za tu svrhu, što je stvorilo konfrontaciju Rusije i Sjedinjenih država u Siriji.

Dakle, interesi su dijametralno suprotni i nije bilo šanse ni za kakav dogovor.

Da, Rusija je pokušala da koristi diplomatiju, ali američka strana nije bila spremna na javno priznanje o nameri Sjedinjenih država da se otarasi Asada.

Na širem planu, oligarsi koji su vladali Sjedinjenim državama, godinama su uznemireni zbog Donalda Trampa. Oni znaju da je Donald Tramp rekao da ne vidi svrhu sukoba sa Rusijom.

Stoga, oligarsi i dalјe pokušavaju da stvore ratnu situaciju, da bi Tramp bio uhvaćen u ratni  vrtlog i ne bio mogao da blokira cilјeve neokonzervativaca i oligarha koji imaju koristi od rata.

To je sinhronizacija sukoba.

Sirija je ratna pozornica. Ako se bude stvorio ozbilјan sukob između Rusije i Sjedinjenih država, Tramp neće moći ništa da učini.

Ta situacija je veoma opasna. Ona dolazi od poriva američkih neokonzervativaca za hegemonijom u svetu.

Neokonzervativci na Rusiju i Kinu gledaju kao na test za proveru sposobnosti Sjedinjenih država da deluju  jednostrano i pokušavaju da se reše Rusije i Kine, kao izvora ograničenja američke moći.

Ovo je problem sa kojim se suočava čitav svet. Evroplјani su američki vazali, a Rusija do sada nije uspela u pokušaju da probudi Evroplјane oko ove opasnosti.

(Agencije)

Share this post: