DOBIO PRETNJE SMRĆU ZBOG PRALJKA: „Imam sedam metaka…“

MR-446S Viking-M

Poslanik opozicione stranke Glas u Hrvatskom saboru Goran Beus Rihemberg dobio je preko Fejsbuka pretnje smrću zbog stavova o Slobodanu Praljku.

Beus Rihemberg je na svom profilu objavio pretnje koje je dobio, kao i fotografiju pištolja koju mu je poslala jedna osoba.

„Izbošću te na otvorenom putu majmune”, „Ne može ti niko više pomoći, počni da se moliš majmune“, „Staviću ti kalibar 9×19 između očiju, kujo“, „Imam tačno sedam metaka, prvo ću ti ženu ubiti“, neke su od poruka koje je primio.

Hrvatski poslanik navodi da je dobio više stotina “ogavnih i primitivnih uvreda”.

“One idu s rizicima obavljanja javne dužnosti i koliko god to bilo teško prihvatiti jer su odraz loše političke kulture spadaju u slobodu izražavanja, slobodu govora.

Međutim, otvorene petnje smrću proslijedio sam policiji na daljnje postupanje. Oni će valjda utvrditi jesu li ozbiljne ili ne“, napisao je Beus Rihemberg.

Rihemberg je ranije izjavio da je samoubistvo u Haškom tribunalu izvršio “pravosnažno osuđeni ratni zločinac”.

“Pokušaji koji dolaze iz vrha Hrvatske demokratske zajednice da se Hrvatski sabor instrumentalizuje tako da u nastavku sednice nekom posebnom izjavom odbaci pravosnažnu presudu Haškog tribunala i da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta ćutanja potpuno su neprihvatljivi i skandalozni“, naveo je Beus Rihemberg.

Suđenje šestorici Hrvata u „slučaju Prlić“ prekinuto je u sredu nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno „popio nešto iz male čašice“.

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu“, kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je „popio otrov“, a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

(Index.hr)

Share this post: