DRAMA IZNAD CRNOG MORA: Ruski avion presreo američki, Pentagon pobesneo!

Ilustracija

Pentagon tvrdi da je ruski avion Su-27 presreo izviđački avion R-8 SAD iznad Crnog mora, prenosi agencija „Rojters“ pozivajući se na neimenovane izvore u Pentagonu.

Prema podacima agencije, američka vojska opisala je presretanje kao „nebezbedno i neprofesionalno“. Detalji još nisu poznati.

Ovo nije prvi ovakav susret američkih i ruskih aviona od početka godine. U januaru se Su-27 približio izviđačkom avionu RC-135U iznad Crnog mora.

Krajem aprila je na obali Kamčatke MiG-31 poleteo da bi presreo patrolni avion P-8 „Posejdon“ američkog vazduhoplovstva.

Rusko Ministarstvo odbrane oglasilo se povodom ovog slučaja i saopštilo da su špijunski avioni SAD dva puta pokušali da uđu u Rusiju preko Crnog mora sa isključenim transponderima.

“Američki nadzorni avioni tipa Posejdon P-8 pokušali su da pređu rusku granicu dva puta sa isključenim transponderima“, saopštio je potparol Ministarstva Igor Konašenkov.

Ministarstvo je dodalo da su avioni SU-27 presreli američke letelice.

Dvojica neimenovanih američkih zvaničnika su ranije optužila ruske avione za “nebezbedno i neprofesionlno“ prilaženje američkom avionu za špijunažu.

Oni su naveli da se ruski SU-27 približio na tri metra od američkog aviona, i da je to trajalo 19 minuta.

U Ministarstvu odbrane Rusije više puta su isticali da piloti ruske avijacije poštuju sva međunarodna pravila korišćenja vazdušnog prostora.

Treba podsetiti da su se danas tri američka izviđačka aviona su se približila danas granicama Rusije na Crnom moru.

Strateški izviđački avion RC-135 Ratnog vazduhoplovstva SAD, koji je poleteo sa grčke vazdušne baze Suda Bej, proleteo je u blizini ruskih granica iznad Crnog mora.Osim toga, sa vazdušne baze Sigonela na Siciliji prema ruskoj granici na Crnom moru poletela su dva američka patrolna aviona „posejdon P-8A“, čiji su zadaci izviđanje, traženje i uništavanje podmornica.

Njihova ruta je išla preko vazdušnih prostora Grčke i Bugarske.

Kako je saopšteno, dva američka aviona „posejdon P-8A“ su već izvodila izviđačke letove u blizini ruskih obala na Crnom moru.

Prema mišljenju eksperata iz vojne sfere, masovni letovi američkih izviđačkih aviona su povezani sa ruskim strateškom vojnim vežbama „Kavkaz 2016“, koje se izvode na jugu Rusije.

(Tanjug/agencije)

Share this post: