DRAMA SRBA U KANADI – ZBOG AJVARA: Zbog pečenja paprika i spremanja zimnice Aleksićima preti zatvor

– Pretpostavljam da me je komšinica prijavila, pa su nam ubrzo u dvorište dojurili vatrogasci, a potom je stigla i tužba nekoliko dana kasnije – objašnjava Goran Aleksić.

Bračni par Aleksić koji godinama živi u Kanadi zbog pečenih paprika završio je pred kanadskim sudom. Iako već godinama žive u Kanadi, nisu se odrekli pečenja parike i spremanja zimnice na starinski način.

– Mi već godinama pečemo papriku i spremamo ajvar u svom dvorištu.

I ne samo ajvar već i ostali kiseliš, i do sada niko nije imao primedbi. Živim u Kanadi od 1989. godine i dobro znam sve njihove propise.

Baš zbog toga nisam palio vatru na otvorenom, već u buretu, pa na bure stavim žicu za roštilj.

Međutim, očigledno da je to sad nekome zasmetalo, pretpostavljam da me je komšinica prijavila, pa su nam ubrzo u dvorište dojurili vatrogasci, a potom je stigla i tužba nekoliko dana kasnije – objašnjava Goran Aleksić i dodaje da je na nekoliko ročišta sa kanadskim  deliocem pravde imao ozbiljnih problema.

– Recimo, jednom sudiji nije se dopalo kako sam se obukao, jer sam na suđenje došao u majici s likom Vladimira Putina na kojoj je pisalo: „Sve ide po planu“, a na glavi sam nosio ličku kapu s resicama na kojoj je bio izvezen dvoglavi orao.

Sudija se razbesneo, rekao mi da san provokator i zahtevao je da skinem kapu, ali ja sam to odbio, rekavši mu da kad naredi Pakistancima da skinu turban, tad ću i ja skinuti moj srpski fes.

Kako dalje kaže, postupak protiv njegove žene Anice i njega još traje, a ovih dana očekuje sudski rasplet događaja.

– Kanađani obožavaju ajvar, svake godine smo našim kanadskim prijateljima žena i ja poklanjali po teglu, a u goste kad nam dolaze traže ajvar, i zimi, i leti.

Možda u ponedeljak kad je zakazano ročište ponesem i sudiji jednu, sumnjam da će moći da odoli – kaže Goran koji se nada srećnom kraju.

Aleksić je jednom prilikom tražio prevodioca za ženu na srpski jezik, i iz šale prevodioca za bošnjački jezik pošto je Srbin koji je rođen u Jajcu.

To je toliko naljutilo sudiju da mu je rekao: „U moj sudnici musliman ne može da bude prisutan“.

– Šokirao sam se i kazao mu da je rasista.

Ne mogu da grešim dušu, tog sudiju više nikada nisam video u sudnici, a povodom tog problema nam je pre dva dana stiglo i pismo od kanadskog senata sa izvinjenjem.

Inače, kaže da je, prema važećem kanadskom zakonu za nepoštovanje zabrane paljenja vatre na otvorenom u određeno vreme u Kanadi, propisana kazna od 50.000 dolara, a ko nema da plati, ide u zatvor godinu dana.

(Mediji)

Share this post: