DRAMA U LAPLjEM SELU NA KOSOVU: Malog Dimitrija spasli vojnici KFOR-a!

kfor

Bilo je dramatično. Borili smo se da naše tek rođeno dete preživi, kaže Stefan Nedelјković, otac malog Dimitrija, koji je helikopterom KFOR iz Prištine prebačen u Beograd.

Dimitrije Nedelјković, star dvadeset dana, zbog infekcije srca, u ponedelјak zahvalјujući KFOR hitno je iz Prištine transportovan u Institut za majku i dete u Beogradu. Kako priča otac Stefan, Dimitrije je rođen zdrav, 2. novembra u porodilištu u Gračanici.

– Nije bilo nikakvih komplikacija do petka, 18. novembra. Odjednom je prestao da jede… Odveli smo ga u bolnicu u Laplјe Selo – kaže majka deteta Kosovka Milovanović.

Tada je počela njihova agonija i borba za život deteta.

– Doktorka je brzo počela reanimaciju. Ostajao je bez daha. Odmah pošto ga je vratila u život, uzela ga je u ruke i sanitetom se uputila za Prištinu, kako bi ga tamo priklјučili na aparate – priseća se Stefan.

Kako priča Zvonko Đurđević, v.d. direktora bolnice u Gračanici, beba je prošlog petka bila na ivici života i smrti.

– Roditelјi su doveli dečaka koji je imao zastoj srca, bio je modar.

Odmah ga je reanimirala doktorka Radica Ristić i zatim smo ga uputili u Prištinu jer je tamo bolnica opremlјenija – kaže dr Đurđević.

Kako kaže otac bebe, u bolnici u Prištini lekari su se lavovski borili da sačuvaju život njegovog jedinca.

– Mi živimo na Kosovu i tamo planiramo da ostanemo. Dimitrije je plod naše lјubavi.

U Prištini su lekari dijagnostikovali da ima infekciju, odnosno neki oblik sepse i da mu je uvećano srce, zbog nedostatka kiseonika – drhtavim glasom objašnjava Stefan.

Sam pomen sepse roditelјe mališana naveo je da odmah organizuju hitan transport u Institut za majku i dete u Beogradu.

– Preko direktora zdravstva u Gračanici, Aleksandara Popovića, došli smo do Antonija, koji radi u italijanskom KFOR. On je odmah organizovao lјude i helikopter. Trebalo da idemo švajcarskim, međutim, on nije imao struju gde bi priklјučili inkubator, pa smo zato došli helikopterom američkih snaga KFOR – objašnjava Stefan.

Kako kaže, probleme su im stvarali anesteziolozi, jer skoro niko od njih nije želeo da helikopterom dođe u Beograd.

– Lekari iz KBC u Beogradu su se ponudili da sanitetom stignu u Prištinu po Dimitrija, pa da zajedno helikopterom dođu u Institut za majku i dete. Nismo mogli da čekamo. Zato smo privatno platili anesteziologa, Albanca, koji je, uz ostalu medicinsku ekipu, pošao sa našim sinom – kaže Stefan.

On dodaje da je porodica zahvalna svima koji su bili uz njih.

– Dimitrije je sada bolјe. U inkubatoru je, priklјučen na aparate za disanje. Još ne znamo kako je dobio infekciju, to ćemo znati u četvrtak – kaže Stefan.

Kako nezvanično saznajemo, mali Dimitrije primlјen je na Institut za majku i dete u ponedelјak po podne. Imao je otežano disanje i smetnje u radu srca. Priklјučen je na aparate za veštačko disanje. Sada se oseća bolјe i lekari se nadaju da će se stanje ubrzo stabilizovati i da će biti skinut sa aparata.

(Blic)

Share this post: