DRAMATIČNO UPOZORENјE: Teroristi sa Bliskog Istoka se već 4 meseca gomilaju u BiH, Sandžaku i na KiM!

teroristi

PREDSEDNIK beogradskog Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti Milan Pašanski upozorio je da najmanje četiri meseca traje egzodus terorista u zemlјe EU, dok se na Balkanu oni okuplјaju prvenstveno u BiH, odakle je moguće da će ići na izvođenje terorističkih napada u EU.

„Postoje tri punkta gde se već okuplјaju teroristi – jedan je Kosovo i Metohija, drugi Sandžak u manjoj meri, to je ta čuvena zelena transverzala, a treći je prevashodno BiH. Oni će tu da se nakupe u najvećoj količini i to se već događa, oni se već okuplјaju. Lako je moguće da će posebno iz BiH da idu na izvođenje terorističkih akcija u EU“, ocenio je Pašanski.

On je za televiziju Pink naveo da teroristi Islamske države već uveliko prelaze u Anadoliju, te podsetio da su evropske službe bezbednosti saopštile da se u EU već vratilo 1.700 pravih terorista, a ne onih koji su učestvovati u ratu.

Pašanski je napomenuo da se pominju cifre da u EU trenutno živi od 35 do 45 miliona muslimana, odnosno šest odsto ukupnog stanovništva EU, te ističe da je dovolјno da samo jedan, najmanji mogući procenat od toga bude militantan.

„Bezbednosni sistemi EU nisu u stanju da se uhvate u koštac sa tim, sada već domaćim terorizmom“, rekao je Pašanski, koji smatra da će sledeći veliki teroristički akt biti izveden u nekoj nuklearnoj elektrani.

On navodi da bi, nažalost, jedino takav napad mogao da napokon ujedini celu međunarodnu zajednicu u borbi protiv terorizma.

Što se tiče bezbednosti Srbije, Pašanski smatra da je neophodno sprovesti takozvanu tranziciju bezbednosti, odnosno prekomponovanje celog sistema koji je koncipiran na parametrima koji su odavno prestali da važe.

„Bilo bi veoma važno uvesti takozvane bezbednosne parametre, koji bi u svakom trenutku mogli da kažu kakav je bezbednosni status zemlјe u tom trenutku, slično kao kada se meri vodostaj – zeleno, narandžasto, crveno“, rekao je Pašanski.

Kada se ti parametri uspostave, kaže Pašanski, moraju stalno da se prate kao vodostaj Dunava i Save, te da se saopštavaju stanovništvu, na primer, da je stanje bezbednosti narandžasto i tada se zna da građani ne treba da idu na stadione, u tržne centre, da se okuplјaju, putuju.

„Kada se uspostave ti statusi tipa zeleni, narandžasti, crveni, stanovništvo zna kako da se ponaša, a teroristima se daje na znanje da je njihova planirana aktivnost dekonspirisana“, zaklјučio je Pašanski.

(Srna)

Share this post: