EKONOMISTA STOJAN STAMENKOVIĆ: Rast uvoza raste brže od izvoza i smanjuje se pokrivenost uvoza izvozom! ZAŠTO?

Ekonomista Stojan Stamenković izrazio je zabrinutost zbog toga što rast uvoza raste brže od izvoza i smanjuje se pokrivenost uvoza izvozom.

[adsenseyu5]

“Rastući trend ima uvoz trajnih proizvoda za široku potrošnju i netrajnih proizvoda kao što je prehrambena. Tražnja za proizvodima za domaćinstvo se okreću ka stranim a ne domaćim proizvodima, pa se postavlja pitanje zašto?”, naveo je Stamenković na predstavljanju MAT-a.

Prema njegovim rečima, u oči pada pad proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju – električna oprema.

“Pada i proizvodnja aparata za domaćinstvo, a kada se to ukrsti sa podatkom da se proizvodi električne opreme najviše uvoze, onda se postavlja pitanje šta se tu događa i ja nemam odgovor”, naveo je Stamenković, jedan od autora MAT-a.

Kako kaže, proizvodnja motornih vozila i prikolica imala je jak rast od skoro 12 odsto.

“Ovde je reč o oblasti koja ide cik cak linijom, a onda ima i prekide u proizvodnji, prema tome to nije oblast koja će nastaviti da podržava prerađivačku industriju”.

“Ono što je takođe povoljno je prehrambena industrija. Međugodišnje je povećana. Ono što je ohrabrujuće je da je povećana proizvodnja prerada i proizvodnja mesa, a vrlo je duboko padala”, navodi on.

[adsenseyu1]

(B92)[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Share this post: