ERDOGANOV ŠOKANTAN ISTORIJSKI GOVOR: Amerika Turskoj nije i ne može biti nikakav saveznik! (VIDEO)

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas iz Ankare da Turska nije plemenska zajednica, već država Republika Turska i da će to morati da prihvate i Sjedinjene Američke Države.

– To ćete prihvatiti tako, a ako nećete, ne zamerite nam, ali niste nam ni potrebni. Kad vam tražimo da nam prodate oružje – za novac – vi se pozivate na Kongres, a kad vam teroristička organizacija traži – dajete im ga besplatno. Zašto?

Pod motom „okupirajmo Tursku s juga“. Plan u pozadini toga ne govorim, ali ima i taj plan, ali to je druga tema, kazao je Erdogan na sastanku sa guvernerima turskih provincija u Predsedničkoj palati.

Erdogan je kazao da je diplomatsku krizu u vezi s neizdavanjem viza između Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izazvao američki ambasador Džon Bas.

– Potpuno otvoreno kažem da je ceo slučaj izazvao jedan ambasador koji ovde radi. Neprihvatljivo je da Amerika odnose sa strateškim saveznikom Turskom stavlja u ruke nesavesnog i nesposobnog ambasadora.

Mi to ne možemo da podržimo, poručio je Erdogan.

Turski predsednik Erdogan je kazao i da je žalosno ako velikom Amerikom upravlja jedan ambasador u Ankari, a da se takav utisak stiče jer niko iz Vašingtona nije ambasadoru Basu rekao da to ne može da radi savezničkoj Turskoj.

On je podsetio da je obustava izdavanja viza u američkim diplomatskim predstavništvima u Turskoj uvedena zbog hapšenja lokalnog službenika američkog konzulata koji je turski državljanin i koji se tereti za veze s terorističkom organizacijom FETO.

– Niko nema pravo da drži lekcije Turskoj o pravnoj državi. Ne trebaju nam lekcije zemalja u kojima slobodno šetaju izdajnici i teroristi koji su prošle godine digli ruku na našu demokratiju.

Neka nam ne zamere, ali ne mogu o diplomatiji da nam pričaju lideri zemalja u čijim se prestonicama okupljaju teroristi PKK-a i koji uskraćuju dobrodošlicu našim ministrima. Svi oni moraju prvo da stanu pred ogledalo, uoče svoje greške i propuste, poručio je Erdogan.

Prvi čovek Turske tvrdi i da neki krugovi pokušavaju da Tursku stave pod opsadu jer ne mogu da prihvate činjenicu da to više nije ona slaba Turska, već snažna, stabilna i prosperitetna Republika Turska.

– Sprovode prljavi plan podrivanja i sprečavanja izgradnje jake i velike Turske. Deo tog plana su ekonomske smicalice, pokušaj nasilnog gaženja volje naroda, sejanje međuverske mržnje i sukoba, deo tog plana su i podrške terorističkim organizacijama. Marionete u toj krvavoj igri su FETO, PKK, ID, DHKP-C, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na situaciju u Siriji, Erdogan je kazao da je borba protiv ID-a samo paravan onih koji duž severnog sirijskog pojasa žele da uspostave koridor terorističke organizacije PKK.

– To je laž, taj teroristički koridor im treba da okupiraju Tursku s južne strane. Neka niko ne pokušava da nas zavara, poručio je Erdogan i dodao da oni koji su Siriju pretvorili u najveće svetsko tržište oružjem, nikakve veze nemaju s demokratijom koju deklarativno zastupaju.

U žustrom obraćanju u Ankari, Erdogan je kritikovao i Evropsku uniju zbog neispunjavanja obećanja koja je dala Turskoj.

– Oni koji ne ispune obećano su neiskreni i njihov ceo život je velika laž. Mi u njima nikada nismo videli iskrenost. Mi ćemo svoj odlučni put nastaviti, na ovaj ili onaj način, zaključio je Erdogan.

(TRT)

Share this post: