GDE SU LOVCI: Lovci prestali da love divlje svinje, životinje se množe! Uništiće nas – jadaju se seljaci!

Čopor radioaktivnih divljih svinja koji se kreće ka severu zemlje preplašio je Šveđane.

Kod jedne od životinja, koju su upucali lovci, pronađen je nivo radijacije 10 puta veći od dozvoljenog.

Visok nivo radijacije – i posle 31 godine posle katastrofe u Černobilu, kada se oblak radioaktivne prašine našao u Švedskoj – plaši lovce pa oklevaju da love i jedu životinje.

Ulf Frikman, koji radi za organizaciju koja se bavi životnom sredinom, ove nedelje je objavio upozorenje lovcima za oblast udaljenu oko 160 kilometara severno od Stokholma, upozoravajući ih na ekstremno visok nivo radijacije među populacijom lokalnih divljih svinja.

– Ovo je najviši nivo radijacije koji smo ikada izmerili – rekao je za britanski Telegraf i dodao da je na testiranoj životinji izmereno 16.000 bekerela po kilogramu.

Od 30 jedinki divljih svinja koje su testirane ove godine, samo šest je imalo nivo radijacije niži od dozvoljenog limita od 1.500 bekerela po kilogramu.

Pošto je nivo radijacije zemljišta u toj oblasti više nego dvaput veći, očekuje se da će nivo kontaminiranosti među životinjama samo rasti.

Navike u hranjenju divljih svinja znači da su više izložene jodu i cezijumu-137 posle katastrofe iz 1986. godine.

– Divlje svinje prevrću zemlju u potrazi za hranom, a sav cezijum ostaje u zemlji – objašnjava Frikman.

– Ako pogledate populaciju jelena, oni se hrane lišćem, a tamo nema toliko cezijuma.

Incident u nuklearnom reaktoru u Ukrajini oslobodio je oko 400 puta veću količinu radioaktivnog materijala nego atomska bomba bačena na Hirošimu.

Poljoprivrednici se plaše da će lovci, zbog radijacije, prestati da love životinje, pa će zato doći do porasta njihovog broja, a to za njih znači i veću opasnost po useve.

(Mediji)

Share this post: