Glavno sirijsko uporište Al Kaide opkoljeno sa tri strane (VIDEO)

sirijska vojska sirija

Već nekoliko dana traju žestoke borbe za grad Salma koji se nalazi na severu sirijske provincije Latakija.

Nalazi se na samo 12 kilometara od granice sa Turskom i bio je do početka ofanzive regularne sirijske armije možda i najvažnij i najveće uporište filijale Al kaide – Džebhat an-Nusra.

Sada to više nije. Jer, do pre 20-ak dana ga je branilo oko 10.000 „nusrovaca“, a sada ih je ostalo samo nekoliko stotina.

Sirijska armija već okružila Salmu sa tri strane i pokušava da zauzme još tri uzvišenja oko grada da bi teroriste potpuno opkolila. Tada im neće preostati ništa drugo do da se predaju ili da budu pobijeni.

Na video televizije „Zvezda“, koja pripada Ministarstvu odbrane Rusije, u prvom planu je artiljerijska baterija pred kojom je Salma kao „na dlanu“. Na samo dva kilometra.

Ako „nusrovci“ izgube Salmu, a to je pitanje dana, biće to puni vojnički poraz Al Kaide na severozapadu Sirije. Osim toga, biće zatvoreni putevi snabdevanja terorista iz Turske.

Sirijski vojnici „Zvezdi“ govore da su vladine pešadijske jedinice već preuzele kontrolu nad delom periferije Salme i da će njen pud biti ubrzan čim bude zauzeta jedna (poslednja) višespratnica.

Artiljerijska baterija po njoj uglavnom i tuče.

Salma – prema planu – treba da padne do Nove godine.

U okolini Alepa vladine snage su istovremeno započele napade na dva pravca.

(fakti.org)

Share this post: