HRVATI ŠOKIRANI: Sud u Hagu dodelio Piranski zaliv Slovencima a ne Hrvatima!

Stalni arbitražni sud u Hagu presudio je u korist Slovenije u graničnom sporu koji su ta država i Hrvatska vodile oko Piranskog zaliva, javljaju hrvatski mediji.

Slovenija je dobila tri četvrtine Piranskog zaliva, nije dobila izlaz u međunarodne vode, ali jeste prolaz kroz deo hrvatskog mora, odlučio je Arbitražni sud.

Takođe, Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz deo hrvatskog mora ka međunarodnim vodama.

Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i prema rečima suda slovenački brodovi i avioni imaće svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje.

Hrvatska izgubila deo morske teritorije

Predsednik Stalnog arbitražnog suda u Hagu Žilber Gijom, pročitao je deo presude prema kojoj Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini granice sa Slovenijom, pripada Hrvatskoj, dok je ostatak Piranskog zaliva pripao Sloveniji.

– Tribunal donosi odluku da Piranski zaliv ima status unutrašnjih voda. Imao ga je u Jugoslaviji, a zadržao ga je i kasnije. Granica će biti ravna crta – rekao je Gijom.

Sudija je pokazao i mapu razgraničenja u Piranskom zalivu prema kojoj su Slovenci su dobili oko 3/4 zaliva, što znači da je Hrvatska izgubila deo morske teritorije, piše Jutranji list.

– Slovenija ima slobodu izlaska na otvoreno more. Tu se računa sloboda kretanja, aviona, brodova, kablova i cevovoda. Te se slobode odnose na sve civilne i vojne brodove bez obzira na nacionalnost.

Uživanje ovih prava ne odnosi se samo na slovenačke letelice i brodove već i na brodove i letelice koji putuju pod svim drugim zastavama – deo je presude koju je pročitao Gijom.

Presudom se navodi da linija razgraničenja u zalivu mora da spoji kopnene granice na ušću reke Dragonje do tačke na kraju zaliva u Sloveniji, koja je na trostruko većoj daljini od Rta Madona u Hrvatskoj.

Vojni objekat JNA na vrhu Žumberačke gore, koji je posle 1991. godine zauzela slovenačka vojska, ostaje na hrvatskoj teritoriji.

Zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskojjer je sud doneo odluku da granica u Istri sledi Dragonju i završava se na sredini kanala Sveta Odorika.

Zagreb arbitraža ne zanima

Čitanju odluke u sudnici prisustvuje šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec dok predstavnici Hrvatske nisu prisutni, u skladu sa odlukom Hrvatskog sabora iz jula 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog „teške povrede arbitražnog postupka“.

Hrvatski sabor je tada Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora, pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

I Sekolec i Drenik su se posle toga povukli a Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove „teške povrede“.

Nekoliko dana pre odluke arbitražnog suda u Hagu, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da „Hrvatsku arbitražni postupak ne zanima“ i da je se u Hagu „neće dogoditi ništa posebno“.

Kitarovićeva je za ljubljanski Dnevnik rekla da Hrvatska neće prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže s obzirom na to da ta odluka za zvanični Zagreb ne postoji.

Slovenija je, s druge strane, saopštila da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu mora poštovati.

(Blic)

Share this post: