INTERPOL UPOZORAVA: Poraženi džihadisti se vraćaju u BiH!

Jirgen Štok, generalni sekretar “Interpola“ izjavio je danas u Sarajevu da se, zbog povratka džihadista i njihovog poraza u Iraku i Siriji menja međunarodna i bezbednosna situacija što zahteva od svih da bolje sarađuju i razmenjuju podatke.

On je na konferenciji za novinare, nakon današnjeg sastanka sa Draganom Mektićem, ministrom bezbednosti BiH i sa direktorima policijskih agencija u BiH, rekao da su pretnje od međunarodnog terorizma, organizovanog i sajber kriminala, veće nego ranije na međunarodnom nivou.

„Mnogo su kompleksne i ni jedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori sa tim pretnjama.

Jedinice za sprovođenje zakona, policijske agencije, zbog terorističkih pretnji i napada koji se dešavaju u svim delovima sveta, zaista su u situaciji da treba koristiti uspostavljene mreže policijskih agencija.

I iz te perspektive želim da pohvalim BiH i centralnu ulogu koju su policijske snage iz ove zemlje imali u zajedničkim operacijama, posebno kada je u pitanju ilegalna trgovina vatrenim oružjem“, rekao je Štok.

On je istakao da su svi granični prelazi BiH priključeni na Interpolov sistem, što m omogućava pristup svim bazama podataka.

Mektić je rekao da je sa Štokom razgovarao o proširenju saradnje između BiH i “Interpola“ i o potrebi da BiH uputi svog oficira u sedište ove organizacije.

„Upoznao sam sekretara šta su to ključni bezbednosni izazovi unutar BiH i na neki način sam pozitivno iznenađen kako je Interpol vrlo brzo reagovao u nekim institucijama, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma i terorizma“, rekao je Mektić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Upozorio je, kaže, da će se sada, nakon poraza ID jedan broj onih koji su ratovali sa ID vraćati u Evropu, pa i u BiH.

„I mislim da ćemo i na tom planu dobijati od Interpola određene analize i podatke“, rekao je Mektić.

(Mediji)

Share this post: