„Intervencija ako bosanski Srbi pređu crvenu liniju“

 balkan-jugoslavija-mapa-plamen

Separatisti koji nastoje da podele BiH po etničkim linijama mogli bi da ugroze njene napore da se priključi EU, kaže Valentin Incko.

Osim toga, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH izjavio je da bi to moglo da prinudi međunarodne sile da intervenišu.

„Intervenisali bismo ukoliko bi crvene linije bile prekoračene, ako bi (bosanski Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti – to bi predstavljalo takvu crvenu liniju“, rekao je Incko.

Upitan o mogućnosti „eventualne vojne intervencije u slučaju secesije“, Incko je rekao da bi se radije držao mirnih rešenja, kao što je međunarodni pritisak.

Zapadne diplomate navode, međutim, da bi u slučaju secesije bosanskih Srba Incko imao ovlašćenje da pozove strane trupe kako bi sprečile oružani sukob, navodi Rojters.

Agencija navodi da su nedavno „srpski i hrvatski nacionalisti intenzivirali pozive na podelu zemlje po etničkim linijama“.

„Na jednoj strani imamo integraciju u Evropu i istovremeno dezintegraciju kod kuće“, kazao je Incko.

On je dodao da se može desiti da čak i proces približavanja BiH Briselu bude usporen, jer bi dezintegracija mogla biti jača od integracije.

Agencija je podsetila da je u Bosni i Hercegovini u snagama Eufora još oko 200 vojnika.

Evropska unija je pre tri meseca prihvatila aplikaciju BiH za priključenje EU, a prošle sedmice je preduzela prvi korak u, kako se čini, izvesno dugotrajnom procesu pristupanja, podseća Rojters.

(Tanjug)

Share this post: