Irinej: Kosovo je početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi

spc sabor vladike irinej

Srpski patrijarh Irinej rekao je da smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti KiM i da „ako sila to uzme, moramo učiniti sve da, milom ili silom, to vratimo“.

„Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svest i savest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savest“, rekao je Irinej novinarima povodom početka zasedanja Uneska.

Sada je reč o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase svetinjama Kosova.

Irinej je rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje. „To je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi.“

„Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu naroda kome pripada od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod“, kazao je Irinej.

On je kazao da srpske svetinje treba sada poveriti narodu koji je u čitavoj svojoj istoriji palio naše svetinje i da to ne smemo dozvoliti

Irinej je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), kao i najveće svetinje naše istorije i kulture.

(Tanjug)

Share this post: