Ivica DAČIĆ: Jedna država je upravo POVUKLA priznanje nezavisnosti Kosova

Intervju

foto: B92, Tanjug

Vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je Surinam povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

On je istakao da je dobio obaveštenje o tome od Ministarstva spoljnih poslova te države “posle dugotrajnog rada i mnogih razgovora“.

– Nota o povlačenju odluke i priznanju nezavisnosti Kosova je stigla 30. oktobra. Ova odluka pokazuje da se mora istrajavati, razgovarati sa svima, ako mislimo da Kosovo bude nacionalni interes – rekao je Dačić.

On je istakao i da je do avgusta 2012. godine više od 80 zemalja priznalo “države Kosovo“, a za vreme njegovog mandata “samo pet“.

– Ovo pokazuje da nije sve gotovo, kao što neko govori. Nisam siguran da će u Prištini objaviti ovu vest. Ovo je veoma važan događaj koji zavređuje posebnu pažnju, a ne da se o tome priča na nekim drugim događajima – navodi Dačić.

Prema njegovim rečima, ova odluka nije presedan, dešavalo se i ranije, ali ne često.

– U slučaju Kosova, to je bilo sa Sao Tome i Principe, posle smene vlasti. Nismo ovo uradili parama – para nema, nismo pritiscima – nemamo čime da pritiskamo, ali moramo da istrajemo.

Žao mi je što priznali Kosovo mnogi koji su nam bili prijatelji za vreme Josipa Broza Tita, ali smo se mi više bavili neprijateljima – istakao je Dačić.

(B92.net)

Share this post: