IZ PRIJATELJSKE EU PORUČUJU: Srbi na Kosovu da se odvoje od Beograda i Srbijo, ne uplići se u ulazak Kosova u međunarodna tela!

Evropski parlament traži da vlasti u Prištini „odmah ustanove Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu, potpisanom uz posredovanje Evropske unije“.

Srbi na Kosovu da se odvoje od Beograda

Takođe, u predlogu rezolucije o Kosovu, koju treba da usvoji Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, navodi se da to treba uraditi u skladu s odlukom „Ustavnog suda Kosova“.

U predlogu rezolucije, koju potom, na plenarnom zasedanju, treba konačno da usvoji i Evropski parlament, navodi se da još nije počela ni izrada statuta Zajednice srpskih opština, koja je u dokumentu označena kao „asocijacija“, kako je nazivaju vlasti u Prištini.

Izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo, austrijska poslanica „zelenih“ Ulrike Lunaček, izradila je izveštaj koji je poslužio kao osnova za predlog rezolucije.

U njemu se ponovo poziva pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da to učine, uz tvrdnju da bi to „doprinelo normalizaciji odnosa Beograd-Priština“.

Takođe se „hitno traži od rukovodilaca srpske zajednice na Kosovu da svoj položaj i ulogu u potpunosti ugrade u kosovske institucije, da se odvoje od Beograda i konstruktivno rade, na dobrobit celog stanovništva Kosova“.

Srbijo, ne uplići se u ulazak Kosova u međunarodna tela

Predstavnici Srpske liste koja je ranije učestvovala u radu vlade u Prištini, saopštili da se neće vratiti u kosovske institucije sve dok ne počne formiranje Zajednice srpskih opština, na šta su se vlasti u Prištini obavezale potpisivanjem sporazuma o tome još avgusta 2015. godine.

U dokumentu o kojem raspravlja Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, izražava se i „zabrinutost zbog i dalje postojećih srpskih paralelnih struktura, i traži se njihovo uklanjanje“.

Evroposlanici „pozivaju zainteresovane strane da nađu prihvatljivo i zadovoljavajuće rešenje za položaj Rudarskog kompleksa Trepča“.

Takođe se pozdravlja to što je Kosovo dobilo status posmatrača u Savetu Evrope i „poziva se Srbija da se ne upliće u ulazak Kosova u međunarodna i regionalna tela“.

(Agencije)

Share this post: