Iznenadna vežba snaga za hitno delovanje Vojske Srbije! FOTO/VIDEO

Po naređenju načelnika Generalštaba Vojske u subotu počela je provera operativnih sposobnosti dela stalno zadejstvovanih snaga i snaga za hitno reagovanje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, u pitanju je delimična, vanredna i nenajavljena terenska provera dela stalno zadejstvovanih snaga i snaga za hitno reagovanje koja će se realizovati do 27. juna na više lokacija u Srbiji.

“Za vreme trajanja provere biće proveravana spremnost jedinica da u najkraćem roku odgovore na postavljene zadatke u okviru predviđenih scenarija krizne situacije.

U okviru vežbovnih aktivnosti biće realizovano rešavanje različitih borbenih supozicija sa izvođenjem specijalnih dejstava, izvršenje vazduhoplovne podrške, a proveravaće se i osposobljenost za intervenciju ka ugroženim objektima, odbranu od iznenadnog napada na objekat ili rejon razmeštaja jedinice”, navodi se.

U saopštenju se dodaje i da je cilj provere sagledavanje stepena osposobljenosti i unapređenje osposobljenosti i borbene spremnosti jedinica Vojske Srbije za reagovanje na moguće eventualne rizike i pretnje po bezbednost.

“Provera operativnih sposobnosti počela je uzbunjivanjem dela jedinica Specijalne brigade, koje se nalaze na obuci u letnjim uslovima na Vlasinskom jezeru, i intervencijom ka ugroženom objektu.

U nastavku je izvršena provera snaga za intervenciju ka ugroženim objektima na bazi ”Jezerska Mahala“, posednutom objektu ”Gornji Vrtogoš“, kao i na bazi ”Jug“ uz angažovanje snaga ojačanja sastavljenih od specijalnih timova koji su vazdušnim putem preveženi sa Vlasinskog jezera na bazu ”Jug“.

(B92)

Share this post: