JEDNOSTAVNO NEPOŽELJAN: Putin zabranio poznatog američkog senatora-rusofoba Mekejna!

dzon mekejn senator amerika

Državni tužilac Rusije proglasio je za nepoželjne na teritoriji RF dve strane nevladine organizacije, od kojih je jedna – International Republican Institute na čijem čelu je poznati američki senator-rusofob Džon Mekejn.

U obrazloženju je naveo da delovanje tog „instituta” predstavlja „pretnju osnovama ustavnog poretka Ruske Federacije i bezbednosti države”.

Sa istim obrazloženjem je vrata Rusije zalupio i Fondu za investiranje u medije (Media Development Investment Fund, Inc).

Ruski tužilac je svoje odluke prosledio Ministastvu pravde RF – da ove dve strane NVO unese u registar stranih organizacija kojima se zabranjuje delovanje u Rusiji.

Sa njima se broj takvih popeo na – sedam.

Mekejnov fond za svoj cilj proglašava „pružanje pomoći (državama) u gradnji demokratije”, a tesno sarađuje sa Stejt departmanom i drugim fondovima koji se bave finansiranjem proameričkih političkih snaga u svetu.

U Rusiji deluje od 1992-ge i organizovao je ceo niz „treninga” za poslanike Državne dume i ruskih regionalnih parlamenata.

Media Development Investment Fund, Inc je novac za svoje projekte i aktivnosti dobijao od fondova i pojedinaca iz Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Švajcarske  i SAD. Poed ostalog: i od Džordža Soroša.

Ruski tužilac je prethodno nepoželjnim proglasio i ove strane NVO: The National Endowment for Democracy), Open Society Foundation (Fond Soroša), Američko-ruski fond za ekonomski i pravni razvoj (U.S. Russia Foundation for economic advancement and the rule of law) i Nacionalni Demokratski Institut za međunarodne odnose (National Democratic Institute for International Affairs).

Vašington je na potpuno očekivan način odreagovao na proterivanje Mekejnovog fonda iz Rusije jer mu to dodatno sužava mogućnosti.

Stejt department je objavio da je „duboko zabrinut” zbog odluke o izbacivanju iz RF dveju stranih NVO.

Njegov portparol Džon Kirbi je izjavio: „Zabrninuti smo jer te dve strukture po celom svetu doprinose otvorenosti, povećanju odgovornosti vlasti za ono što radi i slobodi medija.

A i drugih principa koje Rusija treba da podržava a ne guši”.

(fakti.org)

Share this post: