Kakav je H -145M koji smo naručili od Erbasa?

H-145 AIRBUS

H-145 AIRBUS

Helikopter H-145M Erbasa, koji je Vlada naručila za potrebe Vojske i MUP-a, predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima.

Smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi koja je rasprostranjena u upotrebi širom sveta.

Reč je o helikopteru koji osim dvočlane posade može da preveze i još devet naoružanih vojnika i koji može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu.

S obzirom da je reč o višenamenskoj platformi, H-145M može da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke.

U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje.

U civilnim institucijama i policijskim snagama u upotrebi je u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Brazilu, Francuskoj, Litvaniji, Maroku, Namibiji, Peruu, na Filipinima, Ukrajini i u Švajcarskoj.

Što se tiče vojne upotrebe, H-145 koristi se u SAD, Nemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Albaniji, Boliviji, Kazahstanu i Tajlandu.

Helikopter ima dužinu od 13 metara, visinu 3,45 metra i može da ponese oko 1,800 kilograma korisnog tereta.

Maksimalna brzina mu je 270 kilometra na čas a krstareća oko 245 kilometra na čas. Ima dolet od 680 kilometra a plafon leta mu je oko 5,200 metra.

„Potencijalno, Srbija može da kupi helikopter H-145M…

Dobijamo i mogućnost da se modernizuju naši školsko-borbeni avioni i da se naše firme kao podizvođači uključe u proizvodni lanac Erbasa, i to u pogonima u Srbiji“, komentarisali su tada analitičari.

(B92, Beta)

Share this post: