Kako se stiče ruska crvena beretka: Nekoliko saveta za preživljavanje (VIDEO)

rusija specijaci vojska prezivljavanje suma

Ruski vojni obaveštajci 5. novembra slave svoj dan. Oni često deluju duboko u neprijateljskoj pozadini i zato u svakoj kritičnoj situaciji treba da budu spremni da primene najvažnije metode i načine preživljavanja koji će im pomoći da se živi vrate sa zadatka.

Kroz obuku „preživljavanja” prolaze i pitomci vojnih škola, i vojnici u svojim jedinicama.

Kako „običan čovek” može sam da preživi u ekstremnim uslovima? Objavljujemo nekoliko saveta ruskih vojnih obaveštajaca.

Voda

Kada nema izvora i šumskih potoka voda se najlakše može obezbediti tako što se kesa veže na dnu stabljike oko biljke. Tako se za jedan sat može sakupiti oko 50 mililitara vode.

Može se kondenzovati i vlaga sa površine zemlje, otkinutog lišća, trave ili mahovine. Potrebno je iskopati rupu i u centar postaviti nešto za skupljanje vode, a sve to treba pokriti kesom koja je izložena sunčevoj svetlosti.

Tako se može dobiti oko 300 mililitara vode za 24 časa.

Vatra

Obična kesa može poslužiti i u druge svrhe, i zato je ona nezamenljivi „pribor” obaveštajaca. Na primer, može se napuniti vodom tako da sabira sunčevu svetlost poput sočiva u jednu tačku, i na taj način se može upaliti vatra.

Hrana

Savremene metodike preživljavanja vojnog obaveštajca savetuju da se za nalaženje hrane primenjuju razne zamke i klopke, koje se mogu napraviti pomoću noža i pertli.

Nešto slično je koristio DŽon Rambo za „lov” na policajce. Pomoću takvih sredstava može se ubiti čak i veoma oprezna životinja kakav je divlji vepar. Međutim, ne treba gubiti iz vida da je uspešan lov moguć samo ako se klopka postavi na stazu kojom prolaze životinje.

U nuždi se za hranu pored sisara mogu koristiti i gmizavci, kao i pečurke, šumski plodovi i slično.

Sklonište

Čoveku koji je ostao sam u šumi nije lako da napravi kolibu od zaoštrenog kolja i velikih grana. Zato postoje jednostavniji načini da se napravi sklonište u zavisnosti od reljefa i vegetacije.

Može se iskoristiti drvo sa gustom krošnjom koje je oborio vetar i dodatno pokriti korom ili granjem četinara. Sklonište se može brzo napraviti savijanjem i preplitanjem tanjih stabala i granja uz debela stabla.

Vremenske prilike

Za dobro planiranje daljih dejstava potrebno je predvideti i vremenske prilike. Ako nailazi loše vreme treba ostati u skloništu, a po vedrom vremenu treba potražiti izlaz iz šume.

Vreme se može predvideti po mnogim pojavama.

U srednjem pojasu evropskog dela Rusije dan će biti vedar ako su prisutne sledeće pojave: vedra noć, nebo puno zvezda, mesec jarko sija, zora ima zlataste ili blede rumene nijanse; noću nema vetra, a danju vetar duva, pa se uveče opet smiri; dim od vatre se podiže pravo uvis; noću ima dosta rose (a zimi dosta inja), gusta jutarnja magla koja nestane kada izađe sunce; mravi su veoma aktivni, u travi ima dosta paučine, cveće široko otvara latice i ugljen u vatri se brzo pokriva pepelom.

Pogoršanje vremena najavljuju sledeće pojave: jače duva vetar, nema rose, cveće zatvara latice, mravi se kriju u mravinjake, ne vide se insekti u vazduhu i na biljkama, pčele se vraćaju u košnice a gliste izlaze iz zemlje.

(Ruska reč)

Share this post: