KINESKI “KUZNJECOV“ PRKOSI AMERIKANCIMA’: Pravac Južnokinesko more! (VIDEO)

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

 

Kineska vojska je saopštila da je grupa brodova sa nosačem aviona izvela vežbe gađanja na Žutom moru. Takođe je saopšteno da je to samo početak vežbi.

U kineskom ministarstvu odbrane tvrde da je grupa brodova sa nosačem aviona Liaoning izvršila vežbe na Žutom moru i da je u planu da se iste vežbe ponove na Južnokineskom moru.

Kako navode američki analitičari, SAD prate razvoj vežbi kineskih brodova, koji će po njihovom mišljenju demonstrirati silu na samoj granici kineskih teritorijalnih voda.

Podsećamo, nedavno je između Kine i SAD izbio diplomatski konflikt i dve strane su jedna drugu optuživale za “prekomernu demonstraciju moći“ na Južnokineskom moru.

A otkako je Kina objavila da je grupa brodova predvođena nosačem Liaoning spremna za sva borbena dejstva i zadatke, Pentagon je počeo sa ozbiljnijim praćenjem situacije u tom delu sveta.

Pogledajte video:

Kina je okarakterisala svoje poteze kao odbrambene i optužila je Ameriku da širi paniku u tom regionu.

Liaoning je proizveden 2012. godine a prvi put je isplovio 2013. do kineske luke Sanja, gde je narednih godina bio unapređivan za potrebe avijacije koja će na njemu biti stacionirana.

Pogledajte video:

Svoju prvu zvaničnu vežbu Liaoning je imao prošle sedmice, kada su sa njega poletali avioni J-15 koji su raketama gađali ciljeve.

(Pravda)

Share this post: