Kinezi ne staju, sad grabe ka Fijatu!

fijat 500l

Kineske kompanije uključujući Šangaj elektrik sve su bliže sedmom po veličini svetskom proizvođaču vozila – FCA.

Šangaj elektrik će se izgleda takmičiti za Fijatov Komau koji je angažovan za proizvodnju robota.

Pored Kineza, još neke privatne kompanije su zainteresovane za kupovinu kompanije koja je specijalizovana za proizvodnju robota za zavarivanje.

Ukoliko preuzimanje Komaua bude dogovoreno, to će svakako pomoći Fijatu da plati svoje dugove i finansira svoj investicioni plan vredan 48 milijardi evra, sudeći prema onome što je objavio Rojters.

FCA je u ovom trenutku usmeren na potencijalni dogovor o prodaji celog ili jednog dela svog dobavljača za auto-delove – Magneti Marelija i to za nekoliko firmi, uključujući i Samsung.

U ovome trenutku nema žurbe kada je reč o prodaji Komaua.

Komau je Fijatu drugo po redu najveće poslovanje delovima i preklapa se s nekoliko drugih sestrinskih firmi u toj grupaciji. To onda, prema rečima izvora za Rojters, svakako otežava stvari.

Neimenovani izvor je takođe dodao i da FCA preferira partnerstvo sa kineskom kompanijom pre nego prodaju Komaua.

S druge strane, preuzmanje Komaua bio bi veoma efikasan način za kineske kompanije da koriste razvijenu tehnologiju drugih zemalja kako bi što lakše ušli na inostrana tržišta.

Podsetimo, kineske kompanije su poslednjih godina kupile nekoliko poznatih evropskih i američkih kompanija za proizvodnju.

(B92, SEEBIZ)

Share this post: