KONGRES U ŠOKU: Većina američkih vojnih objekata u Evropi direktno zavise od ruskog gasa!

Najveća pretnja evropskim saveznicima i američkim vojnim objektima u Evropi predstavlja njihova zavisnost od ruskog gasa.

Odnosno monopolistički položaj Rusije kada su energenti u pitanju, izjavio je republikanski kongresmen iz Nebraske Don Bejkon.

U svom govoru u Predstavničkoj palati, Bejkon je upozorio da ruski predsednik Vladimir Putin konstantno preti da će iskoristi te resurse kao sredstvo političke i ekonomske kontrole zemalja čije ekonomije u velikoj meri zavise od ruskih energenata.

Pored toga, on je naveo i da trenutno u Evropi, a posebno u Nemačkoj, većina američkih vojnih objekata zavise od ruskog gasa.

Bejkon tvrdi i da je neodgovorno to što Amerikanci ulažu preko milijardu dolara u medicinski kompleks za vojnike koji su stacionirani u Nemačkoj, a da ti objekti i dalje zavise od ruskog gasa.

„Ni u kojem slučaju ne treba graditi i održavati važne vojne objekte na tim teritorijama, gde jedini izvor energenata dolazi iz Rusije“, naglasio je.

S tim u vezi, republikanski kongresmen pozvao je američke vlasti da započnu pregovore i pronađu druge izvore energije kako vojni objekti ne bi zavisili od ruskog gasa.

(Agencije)

Share this post: