KOŠARE – PODIGNUT SPOMENIK: Nikad toliko nas nije dugovalo toliko malom broju heroja

Heroj

Foto: Facebook

Spomenik Tiboru Cerni, jednom od 108 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani reona karaule Košare, otkriven je danas u Debeljači kod Kovačice

Vučić je, na svečanoj ceremoniji u Debeljači, gde je Cerna živeo, zahvalio stradalim borcima sa Košara za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

„Mi, građani Srbije, neretko mislimo da je sloboda jednom zauvek data i ponekad zaboravimo na dug prema onima koji su slobodu sačuvali i nisu žalili život za budućnost naše otadžbine“, rekao je Vučić.

On je ukazao na činjenicu da je 108 vojnika stradalo da bi sačuvalo naše živote.

„Na Košarama ih je bilo 108 mrtvih, položenih života za sve naše, prekinutih sudbina da bismo mi danas imali svoju. Tibor Cerna, nad čijom bistom stojimo, jedan je od 108 kojima dugujemo“, rekao je Vučić.

Predsednik je podvukao da nije moguće reći koliki je dug prema stradalom Cerni, jer je poginuo u 21. godini i zato što je, kako je rekao, imao 20 miliona neostvarenih mogućnosti, snova, planova, koje je položio za sve nas.

„I to mu dugujemo, sve snove i mogućnosti. Njegov nedoživljeni život koji nam je dao, naš je dug“, istakao je Vučić.

Kako je rekao, Cerna je 28. aprila 1999, uradio nešto što rpavi razliku između čoveka i junaka, što deli običan od velikog života, i što čini da smrt ne bude kraj, već početak večnosti.

„Stao je pred metak i izgovorio najveću rečenicu tog malog, prljavog i neopisivo strašnog rata koji nam je agresor nametnuo. Rekao je “Za ovu zemlju vredi umreti“ i uradio je to, umro je za svoju zemlju i svakoga od nas“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je istorija Srbije prepuna slavnih bitaka i pobeda koje su u velikoj meri doprinele da nasa zemlja postane slobodna, nezavisna i poštovana u svetu, u koju je svaki gost dobrodošao i u kojoj narod zna da ceni slobodu više od svega, znajući koliko je žrtava za nju palo.

KAD JE PAO, CERNA JE REKAO: ZA OVU ZEMLjU VREDI GINUTI

Tibor Cerna bio je jedan od 108 „srpskih Obilića“, heroja sa Košara, koji će živeti u nama dok god smo mi živi i dok god budemo pričali o njihovim herojskim pogibijama, poručio je danas preživeli borac sa Košara Vojislav Vukašinović.

On je, na svečanoj ceremoniji otkrivanja spomenika jednom od heroja s Košara, Tiboru Cerni, u Kovačici, rekao da se 18 godina čekalo da se podigne prvo spomen obeležje – prvom među jednakima, heroju Tiboru Cerni.

Ispričao je jedan događaj kroz koji se, kako kaže, prepoznaju svi heroji sa Košara.

„Tibor je duže vreme bio u rovu sa drugarima, saborcima. Tukao ih je neprijateljski snajper kojeg nisu mogli da eliminišu. Nešto je moralo da se preduzme. Rekao im je šta će uraditi – ustao je da bi ga snajper pogodio, a naš vojnik je otkrio neprijatelja i eliminisao ga“, rekao je Vukašinović.

Kako je dodao, prvi metak nije pogodio Černu, ali drugi jeste.

„Posle drugog je pao i rekao: “Za ovu zemlju vredi ginuti““, rekao je Vukašinović.

On je dodao da se nada da će i ostali heroji u bliskoj budućnosti dobiti centralni spomenik, gde ćemo moći da se uz najviše državne zpočatsi poklonimo svim žrtvama.

„Molim vas da nikada ne zaboravite heroje, njihove majke, porodice, heroje invalide koji su ostavili delove svojih tela na vrletima Prokletija, pa i srpske ratnike koji se danas, a ni tada se nisu, osvrtalli prema sili koja ih napada, već prema svetinji koju brane“, podvukao je on.

„Znali su da je iza njih Pećka partijaršija, Visoki Dečani, da su iza njih njihove majke, sestre…“, rekao je Vukašinović.

On je zahvalio opštini Kovačica i svim državnim institucijama koje su omogućile da se podigne spomenik.

„Živeli besmrtni heroji, živela Srbija“, zaključio je Vukašinović.

(Novosti.rs)

Share this post: