KOSOVO NA „IVICI NOŽA“: Ratna koalicija nema većinu!

Kosovo je suočeno sa političkom blokadom nakon što su objavljeni zvanični izborni rezultati, koji pokazuju da nijedna stranka ne može sama da formira vladu, a zbog dubokih podela su nespremni da sarađuju, ocenjuje agencija AFP.

Francuska agencija navodi da je “koalicija ratnika” koju predvodi bivši komandant pobunjenika Ramuš Haradinaj, osvojila je najviše mesta na izborima 11. juna, ali ima samo 39 od 120 poslanika u parlamentu.

Samoopredeljenje, koje AFP označava kao nacionalističku levičarsku partiju, druga je sa 32 mesta, dok je Demokratski savez Kosova (DSK) treći sa 29, navodi AFP.

Ramuš Haradinaj, bivši komandant OVK kojeg traži Srbija zbog ratnih zločina tokom konflikta 1990-ih godina, želi da postane premijer, ali su i Samoopredeljenje i DSK isključili mogućnost formiranje vlade sa njim.

Dve stranke nemaju ništa zajedničko osim odbacivanja “ratnika”, ali je Samoopredeljenje ipak pozvalo DSK da formiraju koaliciju kako bi naterali u opoziciju partiju DPK predsednika Hašima Tačija, koja je deo “ratničke koalicije”, navodi AFP.

Haradinaj, istaknut kao lider najveće grupe poslanika u parlamentu, ima dve nedelje da pokuša da sakupi većinu.

Kako prenosi AFP, politički analitičar Bekim Kupina ocenjuje da je Kosovo “na ivici noža” i smatra da će se kriza završiti najverovatnije novim izborima.

Kosovo koje ima 1,8 miliona stanovnika, među najsiromašnijima je u Evropi, dodaje francuska agencija.

– Ta bivša albanska pokrajina Srbije proglasila je nezavisnost 2008. godine. Rat za nezavisnost 1998-99, završen NATO bombardovanjem Srbija, odneo je 13.000 ljudi, uključujući 10.000 kosovskih Albanaca – piše AFP.

– Od tada priznat od strane više od 110 zemalja, suverenitet Kosova Beograd odbacuje. Te dve strane od 2011. vode dijalog o normalizaciji odnosa, koji je u potpunom zastoju više meseci – piše u tekstu.

AFP zaključuje konstatacijom da „srpska manjina od 100 do 150 hiljada ljudi živi na Kosovu i bira deset poslanika“.

(Tanjug/AFP

Share this post: