Kraljevska investicija: 60 miliona funti za novi britanski super-avion, Skajlon(VIDEO)

skajlon francuska letelica svemirska satelit orbita zemlja

Skajlon, britanski super-avion će se oslanjati na revolucionarno rešenje koje će avionu dati mogućnost da razvije brzinu pet puta. Bilo koja destinacija na planeti biće dostupna za manje od četiri sata.

Posle Nemaca i ljudi iz Erbasa koji su najavili superbrze avione, u trku se uključuju i Britanci. 

Vlada Velike Britanije odlučila je da investira 60 miliona funti u razvoj nove vrste avionskog motora koji će zapravo omogućiti pojeftinjenje letova u orbiti oko naše planete za komercijalne korisnike i putovanja.

Da li to znači da će se „budućnost svemira“ istraživati pre Božića? 

Ne baš: Novi motor „Sejbr“ koji je hibridna verzija raketnog i mlaznog sistema teorijski će vam omogućiti da doletite na bilo koju destinaciju na planeti za manje od četiri sata.

Samo, postoji jedan mali problem: Na prvi takav let će se u najboljem slučaju čekati još deset godina.

Kompanija Riekšn endžins koja je smeštena u naučnom centru Kulam dobila je od vlade u Londonu grant od 60 miliona funti kako bi razvila motor i avion (tačnije – letelicu) koja bi obavila ovaj let. Letelica će se zvati Skajlon. 

Aeronautički gigant Britiš Erospejs (BAE) će za 20.6 miliona funti dobiti 20 odsto učešća u kompaniji koja će praviti Skajlon. BAE i Riekšn će razviti posebnu formu „radnog partnerskog odnosa kako bi ubrzala razvoj motora.“

Skajlon, britanski super-avion će se oslanjati na revolucionarni sistem hlađenja koji će smanjivati temperaturu vazdušnih struja sa 1.000 stepeni Celzijusa na -100 stepeni u jednoj stotinki sekunde.

Za poznavaoce materije, preporučujemo video:

Time će udvostručiti tehničke mogućnosti motora, i avionu dati mogućnost da razvije brzinu pet puta veću od brzine zvuka, pre „prebacivanja motora“ na raketni pogon kako bi se dosegla orbitalna visina.

Možda vam sve to zvuči kao naučna fantastika, ali, setite se samo: pre nešto malo više od 100 godina počeli smo da letimo avionima. A danas?

Pre samo 30 godina svi smo gledali „komunikatore“ iz serije Zvezdane staze. A danas se ne odvajamo od mobilnih telefona. 

Da li treba govoriti o laserima koji su u međuvremenu upotrebljeni i kao oružje, ali i kao moćno oruđe u raznim industrijskim, naučnim granama, pa čak i u medicini?

Dakle, sve što treba da čekamo je – prvi super-avion. Ko će ga napraviti – Nemci, Britanci ili Erbas – i nije toliko važno.

(Newsweek.rs / Independent.co.uk)

Share this post: