LAVROV: Udar nelegitiman i nezakonit. Bombardovali ste vojsku suverene države, članice UN!

Otvoreno

Udar avijacije SAD po vladinim snagama Sirije nezakonit je i narušava suverenitet te zemlje – upozorio je Sergej Lavrov.

Imajući u vidu nalet američke avijacije na kolonu sirijske armije ispred grada At-Tanfa, šef ruske diplomatije dodatno je naglasio:

„Šta god da je za američku komandu bilo razlog za taj udar – on je nelegitiman, nezakonit i predstavlja grubo kršenje suvereniteta Sirije“.

Ovo se odnosilo na opravdanje vojnog vrha SAD da su vladine snage koje su bombardovane predstavljale pretnju opoziciji sa kojom sarađuje koalicija na čijem su čelu SAD.

Pentagon je čak precizirao da je bombardovana kolona „ušla u zonu za izbegavanje konflikata“ koju nadležna američka vojna komanda smatra „zonom deeskalacije“ iako o njoj nije bilo ni pomena na poslednjim pregovorima u Astani.

Amerikanci i njihovi saveznici su taj udar „proknjižili“ kao sastavni deo svoje borbe protiv Islamske države.

Ministarstvo odbrane Sirije kategorično je odbacilo „američke argumente i navelo je da se napad dogodio juče u 16:30 po lokalnom vremenu na putu iz Damaska za At-Tanf i da su njegove snage imale žrtve.

I ocenilo:

„To je bilo vapijuće kršenje međunarodnog prava koje je pokazalo koliko je lažna borba američke ,međunarodne koalicije’ protiv terorizma.

U suštini, van svake je sumnje da SAD i proameričke snage u regionu na sve načine sprečavaju napredak u borbi protiv terorizma. Sirijska armija će nastaviti svoju borbu protiv Islamske države i Džebhat an-Nusra.

Mi se protiv terorizma borimo na svojoj teritoriji i imamo pravo da odlučujemo o daljim operacijama.

Pozvali smo svoje jedinice da se ne boje pokušaja takozvane koalicije da nas u tome onemogući“.

Zamenik ministra inostranih poslova RF Genadij Gatilov izjavio je da su američki avioni dan ranije tukli i civilne ciljeve u istoj zoni na jugu Sirije.

Uprkos tome što zvanična Moskva – kao što se vidi – ne zaoštrava situaciju do kraja, jasno je da je američki avio-udar bio u funkciji nedozvoljavanja sirijskoj amriji da uspostavi kontrolu nad granicom sa Irakom.

Verovatno ne samo delom koji gravitira At-Tanfu.

Ovaj napad je signal da će se zvanični Damask i njegove oružane snage suočiti sa američkom armijom i njenom avijacijom i kad započnu realnu deblokadu velikog i važnog grada Deir-ez-Zor.

(Agencije)

Share this post: