LAVROV ZAPRETIO PAKTU ZLA: Zapad šokiran rečima ruskog diplomate!

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo Ameriku da ukloni oko 200 svojih nuklearnih bojevih glava sa teritorije Starog kontinenta.

U suprotnom, Moskva bi mogla da rasporedi sopstveni atomski arsenal u blizini granica SAD.

Rusija je juče pozvala Ameriku da ukloni svoje nuklearne bombe sa teritorije Evrope.

Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi upozorilo je da bi Rusija mogla ponovo da rasporedi nuklearni arsenal u savezničkim zemljama ukoliko SAD ne budu povukle atomske bojeve glave sa Starog kontinenta.

Pogoršanje situacije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov podsetio je da SAD u Evropi imaju oko 200 nuklearnih bojevih glava.

– Rusija je svoje nuklearno oružje vratila na svoju teritoriju. Verujemo da je isto to Amerika trebalo da uradi odavno – naveo je Lavrov.

Prema rečima Mihaila Uljanova, direktora sektora za neširenje nuklearnog oružja u ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Vašington ne samo da i dalje drži svoje atomsko naoružanje u Evropi već planira i da ga modernizuje.

– Ne samo da neće da povuku te bojeve glave, već SAD planiraju da ih osavremene.

Kažu da će ih napraviti mnogo „prikladnijim“ za upotrebu povećanjem njihove preciznosti i smanjenjem destruktivne moći.

Ukoliko to znači da će rasporediti dodatne nuklearne bojeve glave u Evropi, to će samo pogoršati situaciju – objasnio je Uljanov.

Izvor iz ministarstva spoljnih poslova naveo je za ruske medije da bi Moskva na to mogla da odgovori ponovnim raspoređivanjem svog nuklearnog arsenala u savezničkim zemljama.

– Naše nuklearne bojeve glave povučene su iz svih stranih država i vraćene na teritoriju Rusije. To, međutim, može lako da se promeni.

Rusija ima pravo na recipročan odgovor, a to znači da može ponovo da rasporedi svoje nuklearno oružje po svetu, pa čak i u blizini granica SAD – naglasio je taj diplomata.

On nije precizirao u kojim bi zemljama moglo da se nađe rusko nuklearno oružje, ali mediji u Moskvi nagađaju da je za to idealna Kuba.

Upozorenja zvanične Moskve dolaze nakon izveštaja da će SAD potrošiti oko 214 miliona dolara na modernizaciju i izgradnju vojne strukture u bazama u istočnoj Evropi, Norveškoj i na Islandu, za koje se sumnja da bi mogle da prime novi kontingent američkog nuklearnog oružja.

Mediji u SAD navode da će to biti urađeno u sklopu Inicijative za zastrašivanje u Evropi (EDI), vojnog plana smišljenog za neutralizaciju navodne ruske pretnje.

Planirano je da nakon rekonstrukcije i izgradnje, amerikanci u baltičke baze prebace svoje avione „F-22 raptor“ i „stelt“ lovce pete generacije F-35 kako bi pratili ruske podmornice na Baltiku.

Takođe, u bazu na Islandu, koja će dobiti 14 miliona za rekonstrukciju, biće dopremljeni špijunski avioni „posejdon“.

Amerika je u sklopu projekta EDI već poslala od 3.000 do 5.000 svojih vojnika i ratnu opremu u istočnu Evropu. Takođe, prošle godine je NATO poslao četiri multinacionalna bataljona u baltičke zemlje – Litvaniju, Letoniju i Estoniju, kao i u Poljsku.

Agresivan pristup

Zbog agresivnog približavanja NATO granicama Rusije i nagomilavanja američkog oružja i vojske Evropi, kontinent je na ivici rata.

Ukoliko se dogodi da SAD pošalju dodatne atomske bombe na Stari kontinent, stručnjaci upozoravaju da bi sadašnje tenzije mogle da eskaliraju.

Inače, američke nuklearne bombe dopremljene su u Evropu u sklopu sporazuma NATO o podeli atomskog naoružanja među zemljama koje nemaju sopstveno.

Od tri nuklearne sile u NATO – Francuske, Britanije i SAD, samo je Vašington obezbedio atomske bojeve glave za podelu među članicama. U pitanju su bombe B-61, koje se nalaze u šest vojnih baza u pet zemalja.

One su smeštene u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Antiruska vojna kampanja u Evropi američke poreske obveznike mnogo košta. Predviđeno je da SAD za Inicijativu za zastrašivanje u Evropi (EDI) naredne godine izdvoje 4,6 milijardi dolara. To je 1,2 milijarde više nego što je izdvojeno za ovu godinu.

(Mediji)

Share this post: