LJUTA NA SRPSKU VLAST: Mogerini naredila vladi Srbije da se general Lazarević ukloni sa Vojne akademije!

Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila je povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića, koji je u Hagu osuđen zbog ratnih zločina na Kosovu, kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji, da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde, a da je to imenovanje suprotno njima.

„Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet.

Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasleđa prošlosti i da konstruktivno iniciraju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju, navodi se u odgovoru koji je prištinskom portalu gazetaexpress.com dostavila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

U odgovoru se dodaje da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa, dok se imenovanje osobe koja je osuđena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivnim evropskim standardima.

Protiv imenovanja Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji se izjasnio i predsednik Kosova Hašim Tači koji je pre nekoliko dana izjavio da će Lazarević „sa ponosom predavati o modernim metodama koje je njegov režim i on sam koristio u prošlom veku u pokušaju etničkog čišćenja na Kosovu“.

(Mediji)

Share this post: