LONDON IMA opake planove sa Dejvidom Kameronom! NE PIŠE NAM SE DOBRO!

kameron

Velika Britanija će – kako piše Daily Mail – kandidovati svog bivšeg premijera Dejvida Kamerona za novog generalnog sekretara NATO.

Britanski list o tome, naravno, ne piše, ali će se o tome presudno pitati novi predsednik SAD Donald Tramp. On će odlučivati i o nasledniku jensa Stoltenberga i o daljoj sudbini zapadne vojne alijanse.

Daily Mail, inače, podseća da je britanski ministar odbrane, Majkl Falon, nakon Bregzita počeo da uverava sunarodnike da će London posle odvajanja d Evropske unije biti još važniji u NATO i u njemu igrati još značajniju ulogu.

Kameronove pristalice tvrde da će Britanija biti „u čistom dobitku“ od povratka svog eks-premijera u veliku politiku.

Kameron poslednjih meseci drži predavanja različitog tipa i za svaki minut dobija, u proseku, po 2.352 evra. Ali, već je pokazao spremnost da razgovara o mogućnosti da nasledi Stoltenberga.

Daily Mail navodi da generalni sekretar NATO godišnje čisto zaradi 260.624 evra.

Ulazak Kamerona u borbu za glavnu političku ulogu u NATO podrazumeva da će on ubrzo početi da javno nastupa i da iznosi svoje viđenje najvažnijih svetskih tema, naročito o vojnim pitanjima i sferi bezbednosti.

Ovo, pre svega, podrazumeva i njegove nastupe na Minhenskoj konferenciji i bezbednosti Davoskom forumu.

Kameron je bio na čelu britanske vlade šest godina – od 2010-te do 2016-te.

Pre njega su tri Britanca bila na funkciji generalnog sekretara NATO: Hastings Ismej (1952-57), Piter Karington (1984-88) i Džordž Robertson (1999-2003).

Stoltnbergu mandat ističe 2018-te. Njegov mandat može da bude produžen za najviše godinu dana, što znači da će funkciju napustiti najkasnije 2019-te.

(Agencije)

Share this post: