Marko ĐURIĆ: Srbija će tražiti HITNU sednicu SAVETA BEZBEDNOSTI UN!

Pregovori

foto: Fonet

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je danas vanrednu konferenciju za novinare povodom Rudarsko-metalurškog kombinata „Trepča“.

– Vlada Srbije će u ponedeljak zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 1244 na kojoj počiva mir i stabilnost u regionu – rekao je Đurić u Vladi Srbije.

On je dodao da odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča nije važeća za vladu, privredne subjekte i građane Srbije.

– Odluka prištinskih vlasti o Trepči je pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije – rekao je Đurić.

Đurić je jutros izjavio da je odluka privremenih institucija u Prišštini o konfiskaciji Trepče nevažeća za Vladu Srbije, njene institucije, privredne subjekte i za građane RS.

On je na konferenciji za novinare najavio da će Vladi predložiti da u ponedeljak zatraži hitnu sednicu SB UN o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 1244 na kojoj počiva mir i stabilnost u regionu.

Ako o tome ne žele da razgovaraju u Briselu, moraće da se razgovara u UN„, rekao je Đurić.

Trepča je temelj naššeg postojanja na Kosovu i Metohiji, poručio je direktor Kancelarije za KiM i istakao da je odluka privremenih institucija u Prišštini o konfiskaciji „Trepče“ nevažžeća za Vladu Republike Srbije.

On je istakao i da odluka prištinskih vlasti o Trepči predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije. „Odluka je nevažžeća i ne proizvodi pravna dejstva, ni posledice kada je rec o radno-pravnim odnosima, dužžničko-poverilačkim odnosima i drugim obligacionim odnosima koje kombinat ima“, rekao je Đurić.

To je udar na pravo naroda da postoji na jednom području, jer „Trepča“ je temelj naššeg postojanja na KiM, rekao je direktor Kancelarije. Kosovski parlament usvojio je noćas u drugom čitanju zakon o „Trepči“. Od 93 prisutna poslanika 79 je glasalo za, 14 je bilo uzdržžano. Poslanici Srpske liste napustili su skupšštinsku salu nakon usvajanja nacrta zakona.

Podsetimo, kosovski parlament usvojio je noćas u drugom čitanju zakon o Trepči, javljaju prištinski mediji.

Odmah nakon usvajanja nacrta zakona u prvom čitanju, poslanici Srpske liste napustili su juče skupštinsku salu, a kako je javio RTK2, za njih je to zasedanje parlamenta tada bilo završeno.

Tim nacrtom, predviđa se 80 odsto vlasništva vlade u Prištini nad Trepčom i ulazak vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom.

Usvajanju zakona su se protivili poslanici Srpske liste.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, iznoseći pred poslanicima detalje o tome kako bi Trepča trebalo da bude organizovana, potvrdio ranije navode srpskih predstavnika da će Trepča Sever biti – ugašena.

Share this post: