MEĐUNARODNI SKANDAL: Pogledajte šta je uradila Niki Hejli posle glasanja u UN-u!

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, slala je uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN o Jerusalimu stalnim predstavnicima drugih zemalja pisma sa pretnjama.

Ovo je objavilo Ministarstvo inostranih sposlova Rusije, naglasivši da je to bilo samo deo otvorenog pritiska Vašingtona da druge zemlje podrže njegovu poziciju ili da bar ne glasaju protiv nje.

Kako otkriva MIP Rusije, na neke zemlje je pritisak vršen i u samoj sali Generalne skupštine. Sve do početka procedure glasanja.

„Sjedinjene Države su zemaljama koje budu glasale protiv priznanja Jerusalima za glavni grad Izraela da će ostati bez finansijske pomoći i podrške. Pisma sa tom pretnjom distribuirala je Hejli”.

U saopštenju vrha ruske diplomatije se naglašava:

„Rezoluciju kojom se ne prihvata američki stav o Jerusalimu podržalo je 128 država. Protiv je bilo samo 9. Pod pretnjama i ucenama je poklekao veom mali broj država.

Među njima i Ukrajina koja se ponela kao vazal.

Kijev je 18. decembra u Savetu bezbednosti UN glasao protiv pozicije SAD, pa se u Generalnoj skupštini UN stidljivo sklonio od glasanja.

Njegov predstavnik je čak napustio salu”.

Pre glasanja je `nelojalnim` zemljama pretio i sam Donald Tramp, upozorivši ih da će Vašington beležiti kako ko glasa. Pritom je bio više nego jasan: ne može i dobijanje finansijske pomoći od SAD i glasanje u UN drukčije od njih…

Evo, ovo se – i ovoliko – ovoga puta razotkrilo.

Zahvljujući Rusiji. Žrtve američkih pretnji i pritisaka, čak i kad im odole, uglavnom ćute.

Ako se ovo ima u vidu, lako je zamisliti pod kakvim pritiscima su bile države koje u svoje vreme nisu bile za uvođenje sankcija SRJ, niti za priznavanje „Kosova”…

I pritisci i ucene bili su u oba slučaja, nema sumnje, žešći, brutalniji i prljaviji…

(Mediji)

Share this post: