Na Balkanu 400 000 simpatizera Islamske države!

bosna specijalci vehabije

Na Balkanu je stvorena velika baza podrške simpatizera „Islamske države“ u kojoj je, prema nekim procenama, 400.000 ljudi, izjavio je predsednik Kompanije za strateški konsalting i analizu političkog rizika u jugoistočnoj Evropi Gordon N. Bardoš.

Bardoš ukazuje da, dok jedan od najbrutalnijih terorističkih pokreta u istoriji širi propagandu i gradi sopstvenu infrastrukturu, regrutujući nove pripadnike i planirajući nove akcije, međunarodni zvaničnici pokušavaju ubediti javnost da najveću pretnju na Balkanu predstavlja „datum nekog praznika ili referendum građana“.

On navodi da se na Balkanu pre 50 godina među islamističke ekstremiste moglo svrstati nekoliko stotina pojedinaca oko Alije Izetbegovića, a danas u ovom regionu ima nekoliko stotina hiljada ljudi koji su prihvatili ideološki i politički program „Islamske države“.

„S obzirom na ove brojeve, nije iznenađujuće da rezultati određenih studija pokazuju da po glavi stanovnika najveći broj dobrovoljaca za `Islamsku državu` i druge islamističke pokrete u Siriji i Iraku dolazi upravo sa prostora BiH, Kosova i Albanije“, navodi Bardoš u autorskom tekstu za „Politiku“.

On je dodao da su radikalni režimi poput Saudijske Arabije investirali milijarde dolara na Balkanu, finansirajući islamističke medije i propagandu, kao i sponzorisanje lokalnih klerika u bliskoistočnim školama, gde su „usavršavali najekstremnije interpretacije vere“.

„Nije slučajnost da su vođe ovog pokreta od Nedžada Balkana do Nusreta Imamovića, Muhameda Porče i Bilala Bosnića studirale u zemljama poput Egipta, Jordana, Sirije i Saudijska Arabije“, naveo je Bardoš.

On ukazuje da javno promovisana ideologija ovog pokreta dokazuje opasnu prirodu fenomena i kakav uticaj ona ima na omladinu.

„Tako i Nusret Imamović i Bilal Bosnić opravdavaju i slave samoubilačke napade. Bosnić je poznat po pesmi u kojoj peva `sa eksplozivom na našim grudima otvorićemo put džihadu`. Pod uticajem ovakvih ljudi, sve je češći fenomen samoubilačkih napada koji je do pre 20 godina bio nepoznat na Balkanu“, rekao je Bardoš.

On je podsetio na niz takvih napada, naglašavajući da su veći deo američki i evropski zvaničnici ignorisali u proteklih 25 godina.

vehabije

Bardoš je naveo kao primer da je, nakon napada na američku Ambasadu u Sarajevu 2011. godine, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao da „vehabije u BiH nisu pretnja za Evropu“.

Govoreći o Balkanu kao rasadniku boraca „Islamske države“, on je podsetio da je u januaru ove godine veteran „bosanskog džihada“ Naser bin Ali al Ansi, inače vođa Al kaide, preuzeo odgovornost za napad na redakciju časopisa „Šarli ebdo“ u Parizu.

„U aprilu osoba povezana sa povratnicima sa sirijskog ratišta ubila je dva policajca u Zvorniku, u novembru je čovek povezan sa veteranom sirijskog džihada ubio dva vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva, a ovog meseca policijske službe u Italiji i na Kosmetu otkrile su mogući atentat na papu u kome je učestvovalo četvoro džihadista sa Kosmeta“, upozorio je Bardoš.

(Srna)

Share this post: