NAJAVA KATASTROFE: Naučnici imaju statistiku i podatke ali nemaju pojma kada ća Jeloustoun eksplodirati!

Najveći uspavani vulkan na svetu, supervulkan ispod Nacionalnog parka Jelouston (koji se postire na teritoriji američkih država Vajoming, Montana i Ajaho), nedavno je dospeo u žižu medijske pažnje kao jedan od mogućih uzročnika čija bi eksplozija mogla da dovede do okončanja života na Zemlji.

Na pitanje kada bi zaista moglo da dođe do eksplozije jeloustonskog supervulkana naučnik Keli Martin kaže da je to nešto što još uvek niko ne zna, piše Indy100.

„Poslednje tri velike erupcije u Jeloustounu su se dogodile pre oko 2,1 milion, 1,3 miliona i pre 630.000 godina. To su intervali od 800, 670 i, ovaj poslednji nezavršeni, od 630 hiljada godina.

Na osnovu podataka koje imamo, ne možemo da kažemo da li se statistički može očekivati da se erupcija ponovo dogodi u nekom preciznije sličnom intervalu.

Kvalitativna pretpostvaka bi mogla da bude interval između 500.000 i milion godina, ali ne postoji zadovoljavajući naučni odgovor“.

Dodatni podaci do kojih se došlo u proučvanjima ovog vulkana, upućuju na to da je, tokom poslednjih 16,5 miliona godina, bilo još 15 do 20 erupcija koje su dovele do formiranja kaldera (velikih geomorfoloških oblika, sličnih krateru vulkana samo mnogo većih dimenzija).

To je jedna erupcija na svakih 825.000 do milion godina.

Taj podatak čini intervale između erupcija relativno kratikim, budući da je svaka sledeća bila vremenski bliža prethodnoj, a milion godina od poslednje erupcije navršava za „samo“ 370.000 godina.

Jedna od poslednjih studija o jeloustonskom supervulkanu upravo ukazuje na činjenicu da su se erupcije odvijale sve brže i bliže jedna drugoj.

Velike erupcije, koje su dovele od forimiranja kaledri, bile su obično praćene nizom manjih erupcija lave.

Naučnici su ranije verovali da su se te manje erupcije događale na svakih 1.000 godina, što je delovalo kao upozorenje i najava velike vulkanske ekspolozije.

Novije studije, međutim, pokazuju da između manjih erupcija pre mogle da stoje decenije nego vekovi.

Ako bi se to pokazalo kao tačno, svet bi imao mnogo manje šense da pravovremeno dobije najavu potencijalno velike katastorofe.

(B92)

Share this post: