NAJNOVIJA VEST: ASADOVA VOJSKA oslobodila centar Alepa!

sirija vojska

Sirijske vladine snage zauzele su centar Alepa koji je bio pod kontrolom pobunjenika, nakon žestokih vazdušnih napada poslednjih nedelju dana.

Državna televizija je javila da je vojska zauzela Farfru, u blizini čuvene tvrđave u Alepu, a da su u toku okršaji u blizini istorijskog jezgra grada.

Borbe za najveći sirijski grad i bivši trgovinski centar vode se od kada su pobunjenici zauzeli nekoliko četvrti na istoku grada 2012. godine.

Te četvrti su sada pod opsadom i tokom protekle nedelje pretrpele su najteže vazdušne udare od početka rata, u kojima je poginulo više od 200 ljudi i sravnjeno sa zemljom više zgrada, prenosi AP.

Međutim borba za Alepo je još neizvesna. Vladine snage su tokom vikenda zauzele područje Handarata, ali su ga nekoliko sati kasnije izgubile.

U istorijskom kvartu Alepa, jednom od najstarijih gradova na svetu, nalazi se džamija Umajad, koja je pod zaštitom Uneska. Njen minaret iz 11. veka je srušen tokom borbi u aprilu 2013. godine.

I Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedištem u Londonu koja se oslanja na informacije aktivista sa terena u Siriji, potvrdila je da vladine snage napredujuu u istorijskoj četvrti.

Opservatorija tvrdi da je u vazdušnim udarima u istočnom delu Alepa poginulo 11 ljudi, a da su pobunjenici gađali obližnja sela Nubal i Zahra, koji su pod kontrolom vladinih snaga, i ubili jednu bebu.

Do najnovije eksalacije došlo je nakon propasti jednonedeljnog primirja, postignutog uz posredstvo SAD i Rusije, pri čemu se dbve strane međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Jedan sirijski vojni funkcioner u Damasku rekao je da će se operacije u Alepu nastaviti „sve dok se teroristi u istočnim delovima grada ne budu zbrisani“.

Svetska zdravstvena organizacija želi da obezbijedi koridore za izlaz kako bi se hitno evakuisali bolesni i ranjeni Sirijci iz opkoljenih delova Alepa.

Portparol organizacije je rekla da je samo 35 lekara preostalo da brine o stotinama pacijenata zarobljenih u pobunjeničkom delu grada.

Zalihe medicinskog materijala i lekova su skoro potrošene, postoji i nedostatak krvi, a broj pacijenata raste.

Sirijska vojska je pokrenula napad na Alepo 22. septembra, nakon što je propalo primirje.

(Agencije)

Share this post: