NAJNOVIJA VEST – General Ratko Mladić OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU!

Ilustracija

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest opština u BiH.

Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti širom BiH, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva i druge zločine.

Bivši komandant VRS nije u sudnici dočekao izricanje kazne, pošto je izbačen iz sudnice jer je nakon duže pauze zbog toga što mu je pozlilo, vikao u sudnici.

Haški tribunal je ovom presudom okončao rad, a iako i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe, o njima će odlučivati drugi sud.

Sudija Alfons Ori je posle oko dva sata u sudnici i skoro jednočasovne pazue, pročitao presudu koja Mladića oslobađa krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim.

Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje.

Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Presuda protiv ratnog komandanta VRS je u ovom predmetu napisana pre nekoliko dana, a pročitao ju je predsedavajući sudija Alfons Ori, nakon čitanja zaključaka veća po pitanju 11 tačaka optužnice.

Podsetimo, presuda je izrečena nakon tri i po godine suđenja i još godine većanja.

Izbačen iz sudnice

Ratko Mladić je udaljen sa izricanja presude u Haškom tribunalu, a prethodno je pokušao da se obrati sudskom veću.

Optuženik je uputio i uvrede sudskom veću, pre nego što ga je obezbeđenje izvelo iz sale, a posle polučasovne pauze tokom koje mu je pozlilo.

„Ja sam uzbuđen, a ovo sve što ste vi govorili je čista laž! Sram vas bilo, sve je laž što ste rekli“, rekao je Mladić.

Mladić je vikao i da „oni ratuju po Aziji i Africi“, a na samom kraju je viknuo i „Lažete, mamicu vam j….“

Hrvatski Večernji list je objavio, pozivajući se na svoje izvore da su u prostor iza sudnice ušli Mladićeva porodica i „beogradski lekari“, kao i da postoji bojazan da se izricanje presude neće nastaviti, odnosno da je u pitanju „smišljeni pokušaj odlaganja“.

U međuvremenu, nakon što su se svi, osim Mladića, vratili u sudnicu, odbrana je od sudskog veća tražila da se ili odloži čitanje presude ili da se ona odmah pročita. Sudsko veće je odlučilo, nakon rasprave o Mladićevom pritisku, da se čitanje zaključaka nastavi.

Mladić je potom ušao u sudnicu, ali je odbio da sedne već je počeo da viče da je sve laž. I nakon upozorenja predsedavajućeg sudije, on je upozoren nekoliko puta, isključen mu je mikrofon, ali pošto nije želeo da prestane da viče, udaljen je iz sudnice. 

(B92)

Share this post: