NAPAD NA RUSE U SIRIJI – NASTAVAK RATA: Proglašen kraj primirja!

sirija-eksplozija-granata-automobil-bomba

Rusko Ministarstvo odbrane prekinulo je prenos uživo iz Alepa pošto je to područje granatirano, a kamera Ministarstva je oštećena, javljaju ruske agencije.

„U ponedeljak oko 20 časova po lokalnom vremenu, teroristi koji su koristili minobacačke i raketne sisteme ispalili su projektil na Akademiju u kojoj se nalazila kamera koja je nadgledala sprovođenje primirja u Alepu“, saopštillo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oprema je oštećena, ali službenici nisu povređeni, dodalo je Ministarstvo.

Ranije je sirijska vojska saopštila da prekida sedmodnevno primirje jer je ono već narušeno više od 300 puta.

Sirijska komanda proglasila završetak primirja!

Komanda Sirijske armije objavila je saopštenje kojim je i zvanično okončano primirje kojeg su se, kako tvrde, jedino oni i pridržavali.

Komanda Sirijske armije proglasila je kraj primirja na celoj teritoriji zemlje.

„Nadali smo se da će ovo primirje predstavljati istinsku priliku da se zaustavi krvoproliće, ali se terorističke grupe nisu pridržavale niti jedne tačke dogovora o primirju.

Broj incidenata kojima su prekršil primirje prešao je 300“, prenela je sirijska državna agencija Sana saopštenje vojnog vrha.

KAko se navodi u saopštenju, Sirijska armija je prikazala najviši nivo trpeljivosti prilikom tih incidenata.

Štaviše, naoružane terorističke grupe su iskoristile prekid vatre kako bi se pregrupisale i mobilisale nove snage i sada se spremaju da pokrenu nove napade na stambena područja u više regiona širom zemlje, uključujući i Alepo, tvrdi sirijski vojni vrh.

Prekid vatre na celoj teritoriji Sirije stupio je na snagu 12. septembra u 16 časova po lokalnom vremenu.

Dogovor koji su zaključili šefovi diplomatija Rusije i SAD-a je uključivao sve grupacije koje su ga prihvatile.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane koje je lansiralo veliki broj bespilotnih letelica kojima je primirje nadgledano, jedino se Sirijska armija pridržavala dogovora, dok su sa svoje strane sve oružane grupacije koje podržava SAD konstantno vršile oružane napade na njihove snage.

Pre dva dana i „kolakicija za borbu protiv terorizma“ okupljena oko SAD-a bombardovala je položaje sirijske vojske ubivši i ranivši pritom veliki broj sirijskih vojnika.

(Pravda)

Share this post: