NATO na jugu Evrope upozorava „trozubcem“: Spremni smo za sve protivnike! (VIDEO)

Ilustracija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da vojne vežbe Spoj trozupca (Trident Juncture) na jugu Evrope predstavljaju upozorenje za sve „potencijalne protivnike NATO-a“, uključujući i Rusiju.

Na teritoriji Španije, Portugalije i Italije 21. oktobra počela je aktivna faza NATO vežbi koje će trajati do 6. novembra. U njima učestvuje 36.000 vojnika iz 30 zemalja sveta, među kojima su i Austrija i Švajcarska, koje nisu članice NATO-a. Angažovano je 140 aviona, 90 brodova i podmornica.

„Važnost vežbi ’Spoj trozupca 2015‘ je u tome što NATO daje jasan signal: spremni smo da zaštitimo celu Alijansu od bilo kakve pretnje. Ovo je period u kom se NATO prilagođava novoj realnosti“, izjavio je Stoltenberg u intervjuu španskom listu Ej-Bi-Si.

 

Prema njegovim rečima, ova nova realnost odlikuje se „nestabilnošću i nasiljem na Bliskom istoku i Severu Afrike, na južnim granicama“.

„Poruka je upućena svakom potencijalnom protivniku: NATO je spreman da brzo pokrene oružane snage i možemo to da učinimo na zemlji, na moru i u vazduhu“, izjavio je generalni sekretar Alijanse odgovarajući na pitanje da li je među adresiranima i Rusija.

„Moramo da odgovaramo i povećavamo stepen spremnosti naših snaga i sposobnost za brzo raspoređivanje“, izjavio je Stoltenberg. On će u sredu obići i bazu San Gregorio u Saragosi, gde se takođe vode vežbe.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: